Történelmi pillanat a csángóföldi Lábnyikon

Veszélyeztetett örökség — veszélyeztetett kultúrák / A moldvai csángók címmel tartanak konferenciát ma és holnap Bákóban és Lábnyikon a budapesti Teleki László Alapítvány szervezésében.

Az alapítvány ötödik csángókonferenciáján többek között szó esik a szórványban élők lelki gondozásáról, a moldvai csángók és a katolikus egyház kapcsolatáról, a csángókérdés emberjogi vonatkozásairól, a népcsoport kulturális identitásáról az európai integráció tükrében. A rendezvény másnapján a lábnyiki Gyermekek Házában fiatal csángó értelmiségiek mutatkoznak be, este kétnyelvű misét celebrál — számos csángó pap részvételével — Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök, a külföldi magyarok püspöke és Petru Gherghel jászvásári római katolikus püspök. Mint ismeretes, a csángó közösségek a moldvai egyházfőtől, de még a Vatikántól is kérték a magyar nyelvű mise engedélyezését, de mindeddig templomban nem tartottak hivatalos magyar misét, csupán néhány rendezvényhez kötve engedélyezték, miként tavaly a Teleki László Alapítvány hasonló konferenciája részeként Pusztinán.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón, amit a romániai katolikus püspökök szatmárnémeti konferenciája után tartottak, Ioan Robu bukaresti érsek kijelentette: „Meggyőződésem, hogy néhány moldvai csángó faluban, ahol ezt a hívők kérik, már a közeljövőben tarthatnak magyar nyelvű miséket.”

Fekete Réka, Háromszék , erdely.ma

admin
 

>