Az íreket ünnepli az egész Európai Únió

Joseph Daul

Elégedetten nyilatkoztak szombaton a lisszaboni szerződést megerősítő írországi népszavazásról az Európai Parlament (EP) különböző frakcióvezetői. Joseph Daul, a legnagyobb létszámú frakciónak, a kereszténydemokratákat tömörítő néppártiaknak a vezetője méltatta az ír választópolgárok bölcsességét.

A néppárti frakcióvezető a lisszaboni szerződés haladéktalan ratifikálására szólította fel Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot. Guy Verhofstadt, az EP liberális csoportjának vezetője stílszerűen egy brüsszeli ír sörözőben nyilatkozott a sajtónak és gratulált az íreknek.

Az írek döntése „biztosítja közös jövőnket egy demokratikusabb és hatékonyabb Európában, és biztosítja azt is, hogy Írország az európai döntéshozatali folyamatok centrumában marad” – hangsúlyozta Daul, ezzel arra is utalva, hogy a népszavazás negatív eredménye esetén az európai integrációs folyamat további elmélyítésében az ír szigetország érdemben nem vehetett volna részt.

Az Európai Bizottság székházának tőszomszédságában található Kitty O’Shea’s pubban összehasonlíthatatlanul más volt most a hangulat, mint a tavalyi elutasító ír referendum nyomott légkörű másnapján. Brüsszeli írek, arcukra festett YES felirattal önfeledten söröztek, miközben a zsúfolt kocsma különtermében a liberális frakcióvezető azt mondta újságíróknak: az európai integrációs folyamat nem az oka, hanem a megoldása lehet azoknak a problémáknak, amelyekkel a kontinens szembesül.

Az MTI kérdésére, hogy az ír népszavazás eredményének fényében mit üzennek a liberálisok Csehországnak, Verhofstadt azt válaszolta: „azt, hogy most már mind a 27 tagországban demokratikusan döntést hoztak az unió reformjáról. Václav Klaus pedig demokrata.”

A cseh köztársasági elnök a parlamenti megerősítés ellenére mindmáig nem hajlandó aláírni a lisszaboni szerződés ratifikációs okmányát, és erre legutóbb felhozott indoka az, hogy meg kell várnia, mire jut a cseh alkotmánybíróság azzal a beadvánnyal, amit a lisszaboni szerződést ellenző konzervatív törvényhozók adtak be.

nagyvarad.ro , erdely.ma

admin
 

>