4

Rendőrök és csendőrök biztosították a magyarellenes tüntetést

Forrás: blog.nouadreapta.org

Engedély nélkül tartottak felvonulást Gyergyószentmiklós főterén az Új Jobboldal nevű román szélsőséges szervezet tagjai, többek között azt skandálva, hogy Székelyföld román föld. A helyi rendőrség viszont nem rótt ki bírságot – szerintük a megmozdulás egyszerű megemlékezés volt.

Nem tettek hivatalos bejelentést, így gyülekezési engedéllyel sem rendelkeztek azok a fiatalok, akik az elmúlt hét végén tartottak felvonulást Gyergyószentmiklós központjában. Amint arról lapunk tegnapi számában írtunk, az elsősorban magyarellenességéről híres Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű román szélsőjobboldali szervezet mintegy másfél tucatnyi tagja érkezett Gyergyóba, hogy – indoklásuk szerint – az ortodox templom udvarán megemlékezzenek azokról a honfitársaikról, akiket állítólag meggyilkoltak Gyergyószentmiklóson 1940 szeptemberében. A megmozdulás egyik vezetője, Cristi Grigoras beszédet is mondott, melyben a horthysta magyar hadsereg gaztetteit ecsetelte.

Csakhogy a teherautó rakteréből kiszálló fiatalok a város főterén is felvonultak román zászlókkal, azt skandálva többek között, hogy „Székelyföld román föld”. A szokatlan felvonulás láttán hirtelen egy csoport gyergyói fiatal gyűlt össze, székely zászlóval és „Székelyföld magyar föld” jelszóval közelítve meg az idegeneket. Az eseményeket több rendőr és csendőr is figyelte és vigyázott arra, nehogy a két tábor összecsapjon.

A gyergyószentmiklósi járókelők megdöbbenve és értetlenül követték az eseményeket. Többen arra következtettek, hogy az akció az elnökválasztási kampány része, így akarnak nagyobb népszerűséget szerezni a szélsőségesek. Sokan azonban ijesztőnek nevezték a szokatlan megmozdulást, attól tartva, hogy ez a gyergyóiak számára egy szomorú dolog kezdetét jelentheti. „Itt eddig békésen megfért egymás mellett román és magyar, most pedig idegenek érkeznek a városba, hogy feszültséget keltsenek” – hallatszott a gyergyói szemtanúk köréből.

Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere a Hargita Népének azt mondta, a közel húszfős csoport semmilyen engedélyt nem kért a megmozdulásra, ezért úgy véli, a rendőrségnek kötelessége lett volna lépni az ügyben, büntetni a demonstrálókat. „Felszólítottam őket, hogy cselekedjenek, és azt a választ kaptam, hogy nem volt törvénytelen a megmozdulás” – magyarázza a városvezető.

Ugyanezt a választ kapta lapunk is, amikor a rendőrségnél érdeklődött. Dumitru Fãrcas, a közrendészet vezetője közölte, a fiatalok egyszerű megemlékezést tartottak, az 1991/60-as törvény értelmében pedig arra nem kell külön engedély. Fãrcas meglátása szerint a szombati zászlós felvonulás is ebbe a kategóriába sorolható, éppúgy, mint egy esküvő, vallási rendezvény vagy bármilyen koszorúzás, megemlékezés, így nem követett el törvénysértést az illető csoport.

Csakhogy a csoport nem egyszerűen az ortodox templom udvarán tartott megemlékezést, hanem felvonulását a központi parktól kezdte, és amint azt Mihai Tuburlui, a megmozdulás szervezője internetes blogjában bevallja, az ortodox pópától sem kaptak engedélyt a templomkertben való koszorúzásra. Az 1991/60-as számú gyülekezési törvény ugyan valóban lehetővé teszi például a megemlékezést külön bejelentés nélkül, de a jogszabály 3. cikkelye külön kitér arra, ha a szervezők úgy ítélik meg, hogy megmozdulásuk rendbontást válthat ki, már kell kérniük a hatóság előzetes hozzájárulását. Márpedig a szervezet készült ilyesmire, hiszen Tuburlui azt is leírja, hogy egy húszfős, küzdősport-bajnokokból álló csoport tagjai is velük voltak, akik – hogy időben tudjanak közbelépni – elvegyültek a gyergyói tömegben.

A szélsőjobbosok augusztusban, az EMI-tábor idején is készültek Gyergyóba, hogy tüntessenek a nemzeti tábor ellen, akkor azonban meghiúsult az akció. Most zavartalanul, a hatóság védelme alatt mondhatták el: Székelyföld román föld.

Engedély nélküli gyülekezésért 1000 és 4000 lej között büntettek meg nemrég Csíkszeredában hat fiatalt. Az ifjak a Romani Criss roma civil szervezet felvonulásakor egy kétértelmű, sértő szójátékot tartalmazó transzparenst tartottak a roma tüntetők felé. A csendőrök valamennyiüket elvezették, és mivel előzetesen nem jelentették be szándékukat, bírságot róttak ki rájuk.

Lázár Hajnal, Mihály László
Hargita Népe

(Az írás eredeti címe: Esküvőhöz hasonlított magyarellenes tüntetés).

erdely.ma

admin
 

 • egy ritkán beavatkozó szerint:

  szokjátok már meg,hogy ez az új-régi…komunisták!!!Bukarestből alaktomos lázadást szeveznek a székely AUTONMIÁÉRT…sajnálom…Én átéltem a 2ik viágháborut és nagyon rossz előérzetem van.EGY IDŐS GŐGDIJAS.,,

 • egy valaki szerint:

  Tudomasom szerint van berecki zsoltnak is vadasz fegyver engedeye!Nem feltek hogy lelovi az MPP anyiat, a ki a falubacsak a bayt csinalya?Job lenne veget vetni!Sarmasagon sajnos rohog az egesz megye!…

 • admin szerint:

  egy valaki nevű hozzászólónak: gondolod az agresszivitásod meg a hasonszőrűeké mint a tiéd képes lenne bármit is megoldani ?
  Megkérlek maradj a normális emberi magatartásnál, ha lehetséges, a nyugodt hangnemnél mint amilyen maga az élet.

  Fenti mondataim jegyében, erőszakmentes, békés hétvégét Tisztelt Mindnyájatoknak kedves olvasók és hozzászólók.

  Admin.

 • Stranger szerint:

  Egyszerű provokáció, nem több. Összeszedtek 20-30 mentálisan sérült szélsőségest, akik a román felsőbbredűség hívei. Valójában mérhetetlenül frusztráltak, mert ők is tudják, hogy ez a föld nem az övék, sohasem volt. A földet a magyaroktól, a saját országuk elnevezését pedig a cigányoktól lopták( roma-nia).

 • >