1

Székely Nemzeti Tanács: Végrehajtani a határozatokat

Első ülését tartotta tegnap Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Ideiglenes Házbizottsága. A székelyudvarhelyi nagygyűlésen megválasztott héttagú testület legfontosabb feladatának a következő székelyföldi nagygyűlés előkészítését, megszervezését tartja, ugyanakkor a szeptember 5-én elfogadott határozatok végrehajtását is szorgalmazza.

A tegnapi ülésen többek között abban állapodtak meg, hogy a székelyföldi jelképek — zászló, lobogó, himnusz, címer — használatára buzdítják az önkormányzatokat, azt szeretnék, ha minden polgármesteri hivatal, illetve az alárendelt intézmények épületére kitűznék Székelyföld zászlaját — fejtette ki Farkas Csaba, a testület elnöke. Fel szeretnék gyorsítani továbbá az autonómia-népszavazásra vonatkozó tanácshatározatok elfogadását, hiszen lelassulni látszik a folyamat.

A bizottság abban is megállapodott, hogy a következő napokban kidolgoznak egy határozattervezetet, amelyet a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok elé terjesztenek. Ennek első része a Csíkszeredában szeptember 4-én elfogadott, nemrégiben véglegesített székelyföldi memorandum, a második pedig a Székely Nemzeti Tanács 2008-ban elkészített, az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez benyújtott memorandum támogatásáról szól. Ugyanakkor felkérnék a magyarság európai parlamenti képviselőit, hogy ezen megbízatás alapján képviseljék Székelyföld ügyét az európai fórumokon. Árus Zsolt házbizottsági tag szerint a határozat elfogadása azt bizonyítaná, egy folyamatnak kell tekinteni a csíkszeredai, illetve a szé kelyudvarhelyi nagygyűlést. Szerintük a határozat lényege, hogy a tanácsok magukénak vallják a dokumentumokat, jelzés lenne az önkormányzatok és a külvilág számára egyaránt, így gyakorlatilag hiába támadná azt meg bárki is, jogi következményei nem lennének. Az állandó bizottság tagjai azt szeretnék, ha az említett határozattervezet a Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok együttes ülésének napirendjén is szerepelne.

Farcádi Botond, Háromszék , erdely.ma

admin
 

 • Koppány_vezér szerint:

  “És csak nézem a felleget,
  Nézem azt a hegyet,
  Amit Trianonból senki nem nézhetett!
  Megkérdem a napot – megkérdem én tőle –
  Mi volt szegény népem ily rettenetes bűne!”
  -Kárpátia-

 • >