3

Székely zászlót a parlamentbe !

A román parlamentben tűzzék ki Székelyföld zászlaját is a román nemzeti lobogó és az Európai Unió zászlaja mellé – javasolta csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezetének elnöke.

A tisztségviselő az MTI-nek elmondta: az RMDSZ parlamenti képviselőihez szeretne fordulni azzal a kéréssel, hogy javasolják Székelyföld zászlójának elhelyezését.

„Nem hiszem, hogy egy demokratikus államban gondot okozna, ha egy olyan kisebbségnek a zászlaját kellene kitűzni, amelynek tizenhat képviselője ül a törvényhozó testület padsoraiban – mondta Kulcsár-Terza József. „Ez első lépés lenne azon az úton, hogy a román kormánnyal leüljünk, és beszéljünk az autonómia kérdéséről” – mondta.

„Ha a zászlót valóban kitennék a parlamentben, ez azt mutatná, hogy a román politika és a román kormány tiszteletben tartja az állampolgári jogokat, hiszen mi is Románia állampolgárai vagyunk” – fejtette ki az MPP-s politikus.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy – ismerve a román politikai elit általános szembenállását a székelyföldi autonómiával – taktikus dolog-e egy ilyen lépés, nem ingerli-e majd a románokat, Kulcsár-Terza József leszögezte: az MPP és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) soha nem kért vagy mondott olyasmit, ami a törvénybe, az alkotmányba ütközött volna. „Szerintem ha mindig a taktikai megfontolásokat tartjuk szem előtt, soha nem lesznek eredmények. Nem nézem jó szemmel az RMDSZ által meghirdetett ‘apró lépések’ politikáját” – mondta. Hozzáfűzte: a román pártpolitikusok napokban elhangzott magyarellenes kirohanásai csak kampányfogásként szolgálnak a romániai elnökválasztás előtt.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-res polgármestere az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére úgy fogalmazott: egy ilyen lépés „előreszaladás” lenne. „Ahelyett, hogy logikusan és racionálisan próbálnánk építkezni, ezzel megint kiváltanánk a többség haragját. Az ilyen jellegű javaslatok nem segítik, hanem rontják a partnerség kialakításának esélyeit a román közösséggel, e gesztusnak semmiféle pozitív hozadéka nincs a székely közösség számára” mondta az MTI-nek Antal Árpád.

MTI , erdely.ma

admin
 

 • Koppány_vezér szerint:

  Ott tartunk hogy a mai állampolgárokat magyarellenességgel fogják meg és állítják magukhoz ezek a csirkefogók,szóval ez kell az embereknek,nem pedig székely zászló a román parlamentbe…esetleg beleegyeznek mikor az állampolgárokat a magyarbarát kampányok fogják vonzani…

 • sarmasági szerint:

  nem értelek koppányka.elmondanád még egyszer?

 • fuggetlen szerint:

  Idezem: “„Nem hiszem, hogy egy demokratikus államban gondot okozna, ha egy olyan kisebbségnek a zászlaját kellene kitűzni, amelynek tizenhat képviselője ül a törvényhozó testület padsoraiban – mondta Kulcsár-Terza József.” Szoval a cikk arrol szol hogy szekely zaszlot is kikellene tuzni a parlamentben. Es Kulcsar-Terza Jozsef szerint nem kellene ez gond legyen, mert ennek a kisebbsegnek 16 kepviseloje ul a torvenyhozo testulet padsoraiban.
  Csak hogy ezzel annyi a baj hogy azok a kepviselok nem a szekelyeket kepviselik, es nem oket kellene kepviseljek hanem a romaniai magyarokat. Ilyen erovel inkabb legyen magyar zaszlo a parlamentben es nem szekely. Lehet hogy csak en ertem felre, de ugy ertettem hogy az RMDSZ-es kepviselokrol van szo, ha nem igy van akkor akkor barki kijavithat. Szoval ha jol ertem, akkor az a 16 RMDSZ-es kepviselo a szekelyeket kepviseli es nem a magyarokat, vagyis minket magyarokat le sem sza**ak, ez a nagy budos igazsag. Mar egyszer egy masik hozzaszolasomban megkerdeztem, hogy miert jo nekunk szilagymegyeieknek, sarmasagi magyaroknak a szekely autonomia, hogy 3 megye autonom legyen, miert nem lehetne Erdely autonomiajaert harcolni?… valaszt meg nem kaptam, remelem lesz valaki aki tud magyarazatot adni 🙂 Szemely szerint ugy erzem hogy a magyarokat kepviselo partok az egesz romaniai magyarsagert kellen harcoljanak, es nem pedig egy nehany, tobbsegeben magyarok altal, elnezest, szekelyek altal lakott megyek autonomiajaert. Egy szonak is szaz a vege, a szekelyeknek 16 kepviseloje van, es nekunk magyaroknak pedig egy sem, biztato a jovore nezve :(. Jo ejt mindekinek.

 • >