Határon túli magyar képviseletet szeretnének a Magyar Országgyűlésben

A Magyar Országgyűlés négypárti delegációja az Európai Parlamentben (EP) találkozott az intézmény minden magyar ajkú képviselőjével. Az eseményen részt vett az erdélyi magyar közösség érdekeit képviselő mindhárom romániai magyar képviselő. A megbeszélés fő témája a brüsszeli Magyar Kisebbségek Európai Érdekképviseleti Irodájának megnyitása, az egységes magyar érdekképviselet kérdése, a szlovák államnyelvtörvény és Sólyom László köztársasági elnöknek a közelmúltban meghiúsított felvidéki beutazása volt.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő véleménye szerint érdemes odafigyelni a Szlovák Államnyelvtörvény és a magyar államelnök meghiúsult látogatásának előzményeire. Sólyom László márciusi látogatását megalázó módon Romániában is megpróbálták ellehetetleníteni. A többségi nyelv „védelmében” pedig Románia törvényhozása is alkotott kisebbségellenes és az európai uniós értékekkel ellentétes szellemű törvényt. A képviselő megjegyezte: a román előjáték nyomán rutinosabb lehetne a magyar kormány problémakezelése.

Bauer Edit felvidéki magyar képviselőasszony közösségi jogi szempontból közelítette meg a Szlovák Államnyelvtörvény kérdését. Rámutatott, hogy szociális és egészségügyi vonatkozásban is diszkriminatív a folyó év szeptember 1-én hatályba lépett törvény.

A FIDESZ-es képviselők közül többen azt hangsúlyozták, hogy a határon túli magyar közösség érdekében kifejtett munkájuk lényegesen nagyobb súlyt kapna, ha a magyar kormány hatékonyabban lépne fel saját hatáskörében.

Érdemes elgondolkoznunk azon – érvelt Sógor Csaba – mekkora előnyt jelent, ha a határon túlra szorult kisebbség valamely képviselője az anyaország parlamentjének tagja lehet. A határon túli románok képviseletét Bukarest már megoldotta. Ennek analógiájára: a mi munkánk is hatásosabb lehetne, ha az erdélyi magyar közösséget valaki képviselhetné a Magyar Országgyűlésben, azaz ha „otthon” is hallathatnánk a hangunk.

Sógor Csaba arra kérte valamennyi képviselőtársát, hogy az Európai Parlamentben tanúsított magyar összefogást tekintsék példának a magyar ajkúak közösségért folytatott, lényegében közös tevékenységükben.

Kitekintő / Figyelő.ro , erdely.ma

admin
 

>