Biciklitúra az autonómiáért

Harmadik alkalommal pattant kerékpárra tegnap reggel a váradi bazilika előtt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) nagyváradi szervezetének tucatnyi tagja. Céljuk, hogy az Érmelléken át egészen Érmihályfalváig karikázva az idén is felhívják a civil szféra és a politikum figyelmét az itt élő magyarság önrendelkezési jogára, az Érmellék áldatlan helyzetére, valamint a lehetséges megoldásokra.

„1940-ben, szeptember 6-án vonult be a magyar honvédség Nagyváradra. Ezzel az időponttal kötöttük össze immár hagyományossá vált, figyelemfelkeltő akciónkat, mivel ezt sem civil, sem politikai szervezetek nem vállalták fel. Azért járjuk be éppen az Érmelléket, mert Székelyföld mellett ez egyike azon területeknek, ahol többségben él a magyarság, és ezért a vidék sajátos jogállásának a kérdését indokolt felvetni” – összegezte Barta Béla, az EMI alelnöke. Mint hozzáfűzte, Székelyföldhöz képest itt mind gazdasági, mind kulturális, szellemi vonatkozásban rosszabb a helyzet.
Mivel az egyik drótszamár meghibásodott, a csapat kisebb késéssel, az indulás időpontjaként kitűzött 9 óra helyett azután tizenöt-húsz perccel vágott neki az Érmihályfalváig tartó, közel hetven kilométeres útnak. A fiatalok minden településen megálltak, plakátokat ragasztottak ki, és szórólapokat osztogattak. A szórólapokon pontokba szedve taglalták, mit jelent az érmelléki magyaroknak az önrendelkezés. Például:„Minden nemzeti közösség számarányának megfelelően vesz majd részt a döntéshozó és végrehajtó hatalomban; az Érmellék minden magyar lakója anyanyelvén fordulhat a különböző hivatalokhoz, és magyar nyelven kap választ akár szóban, akár írásban; az érmelléki magyarok adóinak 90 százaléka helyben marad – ma az adók fele sem marad az önkormányzatoknál; az Érmellék fejlesztéséről, a pénzforrások felhasználásáról a helybeliek döntenek majd, és nem Bukarestből diktálnak nekik;” stb. Az EMI-sek hangsúlyozták, az önrendelkezés biztosítása az egyetlen esélye a magyarság megmaradásának és az Érmellék fejlődésének.
A kora délután Érmihályfalvára érkezett csapatot kísérő gépkocsi hozta vissza a bringákat a megyeszékhelyre, az akcióban részvevők pedig vonattal tértek haza.

Sükösd T. Krisztina, Reggeli Újság , erdely.ma

admin
 

>