4

Bemutatták Székelyföld térképét

illusztració

Bemutatták a leendő Székelyföldi Autonóm Tartomány első közigazgatási térképét a sepsiszéki Székely Tanács küldöttei, ugyanakkor ismertették a szeptember 5-i, székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlés tervezett forgatókönyvét is.

A T3 Kiadó gondozásában egyelőre 1500 példányban kiadott térkép Szalóki Attila kartográfus munkája, aki a Székely Nemzeti Tanács elnökének felkérésére készítette el a kiadványt. A térképen az SZNT autonómiastatútumának függelé kében megjelenített határok szerepelnek, ezen a területen zajlott az autonómia-népszavazás is. A kiadvány célja a tájékoztatás, ugyanakkor identitástudat-erősítő szerepe is van, hiszen az autonómiatörekvések erős identitástudatot feltételeznek — fejtette ki Tulit Attila SZNT-alelnök és Ferencz Csaba kommunikációs alelnök. A térképet egyébként szimbolikus összegért, öt lejért lehet megvásárolni, a befolyt pénzt az autonómiatörekvések támogatására használják.

A szombati székelyudvarhelyi önkormányzati nagygyűlésről szólva a kezdeményezők elmondták, meghívták a román helyhatósági képviselőket is. Jelenlétük hasznos lenne, hiszen ők is a leendő autonóm tartomány lakói. Az autonómia ugyanis a térség autonómiáját jelenti, nem a magyarokét.

Tulit Attila hangsúlyozta: az RMDSZ és az EMNT által szervezett, ma Csíkszeredában esedékes nagygyűlés napirendi pontjaiból kitetszik, a két rendezvény nem ellentétes, hanem kiegészíti egymást. Éppen ezért továbbra is arra biztatnak minden önkormányzati képviselőt, hogy mindkét eseményen vegyen részt.

Farcádi Botond, Háromszék , erdely.ma

Az írásnak az Erdély.ma portálon való megjelenését követően Szalóky Attila szerkesztőségünktől az alábbiak közlését kérte:

Szalóky Attila vagyok (y-nal írva), a Magyar Élettér Alapítvány elnöke. Nem vagyok kartográfus, informatikus vagyok. A térképet tehát nem én készítettem, hanem csak a kérésemre készíttette a Magyar Élettér Alapítvány (az általunk kiadott Magyar Élettér Autóatlasz 3. kiadására építve). Ez utóbbit tartom a fontosabbnak, tehát, hogy a MÉA ingyenesen készítette és adta át az SZNT-nek, ezzel is az autonómia ügyét támogatva.

admin
 

 • Pipás szerint:

  Hírek vannak bőven az autonómiával kapcsolatban, de hiányolom a sarmasági hozzáállást, illetve kommentárokat!?

 • UDMR-PCM szerint:

  1891-ben előforduló vezetéknevek Sarmaságon
  Balázs
  Baranics
  Brod
  Csehy
  Dancs
  Dari
  Demeter
  Dobay
  Erõss
  Gál
  Gáspár
  Kuhár
  Kupás
  Lefkovich
  Levi
  Rozenberg
  Rozgonyi
  Szabó
  Szij
  Varga
  Veisz
  Zilberman
  Zoldfeld
  Hol vannak a nagy rmdszes és mppés nevek, vagy csak az újonan jöttek munkálkodnak?

 • sarmasági szerint:

  Szerintem meg neked olyan listád van amiben hemzsegnek a hiányzó nevek.

 • tehát... szerint:

  Ezzel most azt akartad mondani, hogy egyedül a dari tamás munkálkodhat, mert ősi nevet visel???
  Apropó: a dombi névről nincs adatod?

 • >