Himnuszt, címert és zászlót választ az SZNT

„A Székelyföld feloszthatatlan, és nem lehet belefoglalni egy más területi-adminisztratív egységbe. A régió jövőjét nem lehet másként elképzelni, mint egy önálló adminisztratív-területi egységet, megszaporított előjogokkal, természetes régiós határai között, melyek a történelem során kialakultak” – áll a Székely Nemzeti Tanács által kiadott iratban.

A Székely Nemzeti Tanács vezetősége közzétett több határozat tervezetet, melyeket a szeptember ötödikén Udvarhelyen tartandó gyűlésen szavaznak meg a Székelyföld választottai. A határozatok egyike a Székelyföld himnuszának, zászlajának és címerének kiválasztására vonatkozik.

Székelyföld himnusza a Mihalik Kálmán szerzeménye, mely Csanády György szövegére készült. Székelyföld jelvénye és zászlaja az, amit a Székely Nemzeti Tanács 2004 január 17-én elfogadott, A Székelyföld megkülönböztető jelzése SIC, a Székelyföldi helyi hatóságok pedig mindent megtesznek azért, hogy ezeket bejegyezzék a Nemzetközi Szabvány Szervezetnél, az ISO-nál.

Az Udvarhelyren összegyűlő helyi választottak tárgyalni fognak a „Székelyföld autonómia statútuma” elnevezésű törvénytervezet támogatására vonatkozó iratokról is, valamint a helyi hatóságok társulási lehetőségeiről is a székek szintjén. A gyűlésen szó lesz még a Székelyföld autonómiatörekvéseinek képviseletéről az Európai Tanácsban. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy a szervezet több mint öt éve alakult, azzal a céllal, hogy a tartomány autonómiájáért harcoljon. Az elnök szerint a területi autonómia Székelyföld minden lakosának javát szolgálná.

A szeptember 5-i udvarhelyi eseményhez hasonló megmozdulásra kerül sor szeptember 4-én Csíkszeredában is, az RMDSZ szervezésében, amikor sor kerül a székely önkormányzati nagygyűlésre. A Csíkszeredai alkalomra a térség összes magyar polgármesterét és tanácsosát is meghívták.

Impulzus , erdely.ma

admin
 

>