Dunaszerdahelyen, de másutt is tüntettek a szlovák nyelvtörvény ellen

Több mint 12 ezren tüntettek a szlovák nyelvtörvény ellen Dunaszerdahelyen. A demonstrárcióra nemcsak Felvidékről, hanem Magyarországról, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek. Csáky Pál MKP-elnök azt mondta: fel kell hívni Európa figyelmét Szlovákia kisebbségellenes politikájára.

A Kiállunk a jogainkért jelszó alatt zajló nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) kezdeményezte és szervezte meg. A lelátókon több tucatnyi magyar zászlót, illetve a szlovákiai magyar falvak neveit és jelképeit tartalmazó transzparenseket látni.

A rendezvény résztvevői többnyire szervezetten, autóbuszokkal érkeztek Dunaszerdahelyre, ahol a nagygyűlést civil rendezők, valamint az országos és a városi rendőrség biztosítja. Bár a sok autóbusz és személygépkocsi kisebbfajta felfordulást okozott a városban, nagyobb problémákról, rendbontásról nem érkezett jelentés. A városban erős rendőri jelenlét látható. A stadion bejáratától egy valószínűleg ittas, provokáló fiatalembert elvittek a rendőrök.

A szlovák kulturális miniszter, valamint az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom provokációnak minősítette a tiltakozó nagygyűlést. A nemrégiben alakult Híd-Most nevű új szlovákiai magyar párt viszont annak ellenére, hogy képviselője nem kap szót a nagygyűlésen, teljes támogatásáról biztosította azt.

Az államnyelvtörvény megsértésért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiróható. A büntetés kiszabását azonban írásos figyelmeztetésnek kell megelőznie.

A magyar nyelv veszélyezteti a szlovákot?

Közben Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az ORF osztrák televízónak azt mondta: a nyelvtörvény a szlovák nyelv védelme érdekében született , és nem csorbítja a nemzeti kisebbségek jogait.

– Ezt a törvényt sokan úgy magyarázzák, mint az anyanyelv használatának korlátozását. Ez azonban tévedés. Ez a jogszabály a szlovák nyelv alkalmazását garantálja, mégpedig a hivatali érintkezésben Dél-Szlovákiában, ahol többségében magyarok élnek, de vannak szlovákok is, és szinte minden területen magyarul folyik a kommunikáció, a törvény azt szabályozná, hogy a magyar mellett ott legyen a szlovák nyelv is – vélekedett Lajcak.

Világszerte tiltakoztak

Világszerte tiltakozó akciók zajlanak a szlovák nyelvtörvény ellen. Civilek szervezésében egyszerre demonstrálnak magyarok és a kisebbségekért aggódó szimpatizánsok Stockholmban, Berlinben, Zürichben, Merlbourne-ben és New York-ban. Brüsszelben a szlovák nagykövetség előtt is békés demonstrációt tartottak.

Duna Tv , erdely.ma

admin
 

>