Összegyűlünk néha ?

Van két pártunk, de ha pártatlanok akarunk maradni, akkor mégsem tudjuk, melyiket válasszuk. Van Magyar Nemzeti Tanácsunk és Székely Nemzeti Tanácsunk, s most mégis tanácstalanok vagyunk. Nagygyűlést is szerveznek kettőt, és azt sem tudjuk, melyikre kellene elmenni.

Nem azért gyűlünk-e össze, hogy ne legyünk szerteszéjjel? Az egyik összegyűlés Csíkszeredában, a másik Székelyudvarhelyen lészen. Mindenki tudja, hogy szereti egymást a két vár. Az udvarhelyiek azt íratják fejfájukra, hogy „még itt is jobb, mint Csíkban”. Pedig mindkettőre el kellene menni, mert fontos dokumentumok születését ígérik. Mást nemigen. Ha ez így megy, autonómiánk is lesz vagy kettő, sőt, több is.

Ha valami csoda folytán mégis ideadnák nekünk az autonómiát, akkor viszont abból nagyon sok kellene. Ahány szék, annyi autonómia Alsó-Háromszéktől Aranyosszékig. Mert ezeknek a székeknek az autonómiája újabb és újabb székeket jelentene. És olyanok kapnák a székeket, akik közelebb kerültek a tűzhöz, akarom mondani, a székhez. Valószínű, sok könyöklő meg tülekedő azt hiszi, hogy nem csak egy miniparlamentje lesz a székelyeknek, hanem sok, sőt, mikroparlamentek is lehetnek. Ez mini- meg mikroparlamenti választásokat jelent, és sok-sok mandátumot, jó fizetéssel, minden egyéb előnnyel. Aztán minden széken külön pártok, tanácsok és tanácsocskák alakulnának. Megannyi pártvezérrel, tanácsossal és főtanácsossal. Tenni nem is kellene sokat, csak tanácskozni, dokumentumokat gyártani, s főleg sokat beszélni arról, hogy mit meg nem tesznek azért, hogy valamit megtegyenek. De semmi nem akar összejönni. Hanem inkább szétmegy. Vagy a körülmények, a világválság, a pénzhiány miatt. De valahogy a saját tehetetlenségük soha nem derül ki.

Nemsokára államelnököt választunk. Jelenlegi elnökünk, Băsescu még nem tudja, hogy jelölteti-e magát. Mi már tudjuk, hogy van egy jelöltünk. Egyelőre. Nem tudom, hogyan építi fel a magyar megegyezés magas Déva várát a mi Kőműves Kelemen Hunyorunk, aki most még egymaga hunyorog a rivaldafényben. De Szász Jenő már jelezte, ő is jelölne valakit az MPP nevében. Hogy messze ne menjünk, önjelölhetné magát. Esélyünk nem sok arra, hogy magyar államelnökünk legyen, de a második fordulóban eladhatnánk szavazatainkat. Abból csinál pénzt az ember, amiből lehet. Bár nekünk lenne nagyobb esélyünk, ha például egy magyar romát javasolnánk államelnöknek. Donna Madonna is megmondta, hogy Kelet-Európában diszkriminálják őket. No, ha mi egy romát javasolnánk, akkor azt a Romana Cris szervezet is támogatná, mint a csíkszeredai tüntetésen a csíki cigányokat, akik ott sem voltak. És a becslések szerint Romániában 2,2—2,5 millió románk van. Még a végén Obama tetszését is elnyernénk, mert neki is sötétebb a bőre. Bár az államelnökségért folyó harcban kétségtelenül Băsescu elnök a legesélyesebb. Mert neki a küzdelemhez a muníciót öccse, Mircea biztosítja, akinek öt hajórakománnyi van belőle, és ezt felhasználhatják az elnökségért folytatott nagy csatákban. Most ezt az arzenált még csak ellenségei használják… az elnök ellen.

Kuti János Háromszék , erdely.ma

admin
 

>