""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Két helyszín, két időpont, egy rendezvény

Nyilvánosságra hozta a Székely Nemzeti Tanács a szeptember 5-én Székelyudvarhelyen esedékes székelyföldi önkormányzati nagygyűlésen megvitatandó és elfogadandó határozattervezeteket, tegnaptól pedig elkezdték a meghívók kiküldését valamennyi székelyföldi önkormányzati képviselőnek.

Tulit Attila és Thamó Csaba, a Magyar Polgári Párt Kovászna, illetve Hargita megyei önkormányzati frakcióvezetője tegnapi közös sajtótájékoztatóján ismét a rendkívüli együttes tanácsülés összehívását szorgalmazta, ezen vitatnák meg a nagygyűlés elé terjesztett határozattervezeteket. Tulit Attila hangsúlyozta: az RMDSZ által szeptember 4-re meghirdetett csíkszeredai és az SZNT által szeptember 5-re Székelyudvarhelyre összehívott nagygyűlést egy rendezvénynek kell tekinteni, az autonómia ügyében nem szabad pártpolitikai szempontoknak érvényesülniük, ezért ő maga mindkét eseményen részt vesz, erre biztatja kollégáit is, és bízik benne, hasonlóképpen cselekszenek más önkormányzati képviselők is.

Együttes tanácsülést szorgalmaznak

Tulit emlékeztetett: a Kovászna és a Hargita megyei tanács rendkívüli együttes ülésének összehívására vonatkozó beadványukra nem kaptak választ Kovászna Megye Tanácsának elnökétől, de a Hargita megyei MPP-frakcióval közösen ismét szorgalmazzák a közös tanácskozást. Szerinte a két megyei tanács együttes ülésére a legjobb alkalom a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés előtti időszak, az összejövetelen ugyanis meg lehetne vitatni az SZNT által tegnap nyilvánosságra hozott határozattervezeteket. Thamó Csaba elmondta, Borboly Csaba Hargita megyeitanács-elnöktől kaptak egyfajta választ az együttes ülésre vonatkozó felhívásukra. A különféle érvekből, ürügyekből azonban kitetszik: az elnöknek nem áll szándékában az együttes ülés összehívása. Az MPP eddig is akarta és ezután is támogatja az együttes tanácsülés összehívását — szögezte le, ezért tegnap újabb felkéréssel fordultak Borbolyhoz.

Nyilvánosak a határozattervezetek

Tulit Attila egyébként elmondta: tegnaptól az SZNT honlapján lehet tanulmányozni a nagygyűlés elé terjesztendő hét határozattervezetet. Ugyanakkor ezeket Kovászna Megye Tanácsának csütörtökön esedékes soros ülésén is ismerteti. Elkezdték a meghívók kiküldését is az udvarhelyi rendezvényre, a nagygyűlésre minden székelyföldi választott önkormányzati képviselőt és tisztségviselőt várnak. Így az RMDSZ-es, MPP-s és független tanácstagok, valamint a román pártok képviselői is kapnak meghívót, a határozattervezeteket pedig román nyelvre is lefordítják.

Az SZNT egyébként hét határozattervezetet dolgozott ki. Az első nyilatkozat Székelyföld egységéről és a közigazgatási reformról szól, ebben kinyilvánítják: „Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható, csakis természetes, történelmileg kialakult regionális határai közt, önálló, többlethatáskörökkel rendelkező autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, amelynek egyben különálló fejlesztési régiónak is kell lennie.” A második határozat az SZNT-autonómiastatútum támogatására vonatkozik, a harmadik a közigazgatási határok megváltoztatását célzó népszavazások kiírására, a negyedik a székely jelképek — himnusz, címer, zászló, lobogó, SIC regionális jelzés — elfogadására és használatára, az ötödik a széki szintű önkormányzati társulások létrehozására, a hatodik a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés intézményesítésére (a tervek szerint évente legalább egyszer ülésezne a testület, állandó bizottságot választanának). A hetedik határozattervezet Székelyföld képviseletére vonatkozik az Európai Parlament, illetve az Európa Tanács intézményeiben. A tervezeteket közvitára bocsátották, a beszélgetések, viták során módosíthatják azokat.

Mindkét nagygyűlésre el kell menni

Hivatalosan még csak a székelyudvarhelyi, szeptember 5-i nagygyűlésről lehet tudni, hogy megtartják, az RMDSZ által egy nappal korábban meghirdetett csíkszeredai rendezvényről még nincs információ — fejtették ki a képviselők. Tulit Attila ugyanakkor felkérte az RMDSZ-t, hozzák nyilvánosságra az általuk előkészített memorandumot. Szerinte ugyanis a két nagygyűlést egy rendezvénynek kell tekinteni, az autonómia, Székelyföld ügyében nem szabad pártpolitikai szempontokat érvényesíteni. A maga részéről mindkét rendezvényen kész részt venni, ha meghívót kap, erre buzdítja kollégáit is, és meggyőződése, hogy hasonlóképpen cselekszik majd a legtöbb önkormányzati képviselő. Csak bátorság és elszántság kérdése, hogy a két nagygyűlést egy rendezvénynek tekintsék, és mindenféle tiltások ellenére mindkettőn részt vegyenek a székelyföldi választott önkormányzati képviselők — fejtette ki Tulit. Emlékeztetett: az autonómia-népszavazás lebonyolításában több régióban is sikerült együttműködniük a magyar szervezeteknek, hasonlóan kellene eljárni a nagygyűlés ügyében is. Thamó Csaba árnyaltabban fogalmazott, mint mondta, a Hargita megyei tanács MPP-frakciója még nem alakította ki álláspontját a csíkszeredai nagygyűléssel kapcsolatban, hiszen még semmit nem tudni arról, és meghívót sem kaptak.

Farcádi Botond, Háromszék, erdely.ma

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák