Ember tervez, a pártpolitika végez

Elmarad a Kovászna és Hargita megyei tanács hét végére tervezett együttes ülése — a halasztás okai azonban egyelőre nem tiszták, a jelek szerint a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés ügyében kialakult politikai vitának esett áldozatul a két önkormányzat közös tanácskozása. A halasztás okainak firtatása közben az is kiderült: választott önkormányzati képviselőink számára a pártérdekek ismét fontosabbnak bizonyultak a közös székelyföldi ügyeknél.

Előbb Tamás Sándort, a Kovászna Megyei Tanács elnökét kérdeztük arról, miért marad el az önkormányzatok együttes ülése. Mint mondta, a Magyar Polgári Párt Hargita megyében jelezte, hogy nem venne részt a közös tanácskozáson, ha az MPP-t nem vonnák be a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés szervezésébe. „Annak ellenére, hogy az MPP nélkül is határozatképes a két megyei tanács, nem szeretnénk, hogy csonka legyen az együttes ülés, ezért döntöttünk a halasztás mellett” — fejtette ki, hozzátéve: valószínűleg a székelyföldi önkormányzati nagygyűlés után tartják meg a rendezvényt.

Az együttes ülést egyébként elsősorban szimbolikus jellegűnek szánták, eredetileg az első alkalommal megszervezendő Székelyföldi Napok része lett volna, ugyanakkor azonban gyakorlati vonatkozást is terveztek: egy szociális jellegű uniós pályázatban való részvételről döntött volna egyszerre a két önkormányzat. A Székelyföldi Napok helyett végül a nyergestetői csata 160. évfordulója alkalmából tartott megemlékező ünnepség, a Székelyföld nyeregben című rendezvény szervezésébe szállt be a csíkkozmási polgármesteri hivatal mellett a két megyei önkormányzat.

Kulcsár Terza József önkormányzati képviselő, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke lapunk kérdéséből értesült az együttes ülés elhalasztásáról. A Háromszék érdeklődésére elmondta: a polgári frakció tagjai nem kaptak meghívást az együttes ülésre, sem szóban, sem írásban nem mondták, hogy nem vesznek részt azon. Hangsúlyozta: ők szeretnék, hogy megtartsák az ülést, sőt, kezdeményezték, hogy ezen fogadják el Székelyföld fejlesztési stratégiáját.

Kulcsár Terza József hozzátette azonban: az ünnepi beszédeknek nem látják sok értelmét. Ha a Hargita megyeiek valóban feltételekhez kötötték a részvételt, akkor ismét csak kibújik a szög a zsákból, mert egyértelmű, hogy csak szimbolikus jellegű ülést akarnak — fűzte hozzá később.

A halasztás okait firtató kérdésünkre válaszként Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elküldte azt a levelet, amelyet Thamó Csabától, az MPP Hargita megyei szervezetének elnökétől kapott. „A két megye közös tanácsülésének a szimbolikus jellegen túl hangot kell adnia annak, hogy közösen szervezzük meg szeptemberben az önkormányzati nagygyűlést, amely pártok feletti összefogást igényel, egymás nélkül nem lehet eredményes. Másként az MPP nem látja értelmét a vasárnapra tervezett közös ülésnek” — áll a dokumentumban.

A Hargita Megyei Tanács és a Kovászna megyei önkormányzat ezt követően közleményt küldött szerkesztőségünknek, amelyben zsarolásnak minősítik az MPP magatartását. „A Hargita és a Kovászna megyei tanács együttes ülést tervezett augusztus 2-ára Sepsiszentgyörgyre, a Székelyföld nyeregben programsorozat részeként. A Magyar Polgári Párt Hargita megyei tanácstagjai azonban zsaroló hangnemben bejelentették, hogy feltételhez kötik a részvételt, vagyis csak akkor vesznek részt a Hargita és a Kovászna megyei tanács együttes ülésén, ha az RMDSZ vállalja, hogy az MPP-vel együtt szervezi meg az őszi önkormányzati nagygyűlést” — áll a közleményben. Borboly nehezményezte az MPP-frakció hozzáállását, szerinte nem szabad politikai ambícióknak alárendelni a székelyföldi ügyekről való döntéshozatalt. „Felkérem a Magyar Polgári Párt tanácstagjait, hogy a közös székelyföldi ügyek esetében ne ássák alá együttműködési törekvéseinket. A tanácsülést akkor tartjuk meg, amikor a tanács teljes testülete politikai feltételek nélkül megjelenik” — mondta a tanácselnök.

„Sajnálom, hogy Borboly Csaba zsarolásként értelmezte magánlevelemet” — mondta el lapunknak Thamó Csaba, az MPP Hargita megyei szervezetének elnöke, hangsúlyozva: nem annak szánta a dokumentumot. Szerették volna azonban, hogy a szimbolikus jellegen túl az ülésnek olyan gyakorlati vonatkozása is legyen, hogy mondják ki, együtt szervezik meg a székelyföldi önkormányzati nagygyűlést, erről, mint mondta, egyeztettek a háromszéki MPP-vel is. Nehezményezte, hogy az MPP-vel semmilyen részletet nem közöltek az együttes ülésről, és hogy Borboly nem válaszolt felvetésére. Kérdésünkre, miszerint részt vettek volna-e az együttes ülésen, ha azon nem mondják ki, hogy az RMDSZ és az MPP együtt szervezi a székelyföldi önkormányzati nagygyűlést, Thamó Csaba kitérő választ adott, megismételve: akkor van értelme a közös tanácskozásnak, ha a szimbolikus jellegen túl gyakorlati haszna is van.

Ha a tisztelt olvasó nem tudna eligazodni ebben a nyári zuhatagban, ki mit óhajt és akar közösségünk érdekében cselekedni, kérjük, olvassa el még egyszer szerény tudósításunk címét, és gondoljon utána.

Farcádi Botond, Háromszék, erdely.ma

admin
 

>