A prefektus igazmondása: túl kevés a székely Csíkszeredában

Az egyik táblán már fent volt a rovásírással írt felirat

A Közigazgatási Bíróságon támadta meg Hargita megye prefektusa Csíkszereda önkormányzatának a rovásirásos helységnévtáblák elhelyezéséről szóló határozatát.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint várható volt a prefektus intézményének ezen lépése, annál is inkább mert már volt erre példa más megyebeli települések esetében is. Hargita Megye Prefektusi Hivatalának álláspontaja szerint a rovásírásos helységnévtábla törvénytelen, ezért hatálytalanítani kell azt a tanácsi határozatot, amelynek értelmében Csíkszereda ki- és bejáratainál rovásirásos helységnévtáblákat helyeznek el.

A bírósághoz benyújtott dokumentum rámutat, a 2002-ben végzett népszámlálás adatai szerint Csíkszeredában mintegy 150 személy vallotta magát székelynek, így ezek számaránya nem nyújt törvényes jogalapot a székely rovásírásos feliratozáshoz – jelentette az Agerpres. A prefektusi hivatal jogászai szerint a rovásírásos felirat ugyanakkor diszkrimináló jellegű lenne más kisebbségekkel, például a szászokkal és a cigányokkal szemben, hiszen az ő számarányuk sem haladja meg a 20 százalékot.
A bíróság szeptemberre tűzte napirendre az ügy tárgyalását.

Marosvásárhelyi Rádió, Hargita Népe, erdely.ma

admin
 

>