Tárgyalást kezdeményez Tőkés László

A nyár végéig igyekeznek tisztázni az SZNT és MPP képviselőivel a kialakult helyzetet, meggyőzni őket, hogy a magyar összefogás „nem összeborulás, hanem férfias együttműködés”, az autonómiatörekvések képviselete minél szélesebb körű támogatottság esetén lehet hatásos — mondta Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban (EMEF) fenntartották a helyet az MPP és az SZNT képviselőinek egyaránt. Az utóbbi határozottan elutasította a részvételt, az MPP egyelőre hezitál, előbb megfigyelőt küldött az ülésre, majd azt sem. A párt válságban, Szász Jenő kudarcot vallott mint pártvezér, s ahelyett, hogy levonná ennek következtetéseit, a Tőkés László és az RMDSZ, illetve az összefogás elleni támadások révén próbál kitörni sarokba szorított helyzetéből. A Székely Nemzeti Tanács magatartását nem érti, hisz programjuk leghűségesebb teljesítője, mindenben folytatja és támogatja politikájukat — fogalmazott Tőkés László. A vitás kérdések megbeszélése nagyon fontos lenne, ezért kezdeményezik a találkozót, amelyen talán meggyőzhetik az együttműködés ellenzőit: ez az egyetlen járható út.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a EMEF eddigi munkájáról, az autonómia szakbizottság terveiről számolt be. Elsőként ez a legfontosabbnak tekintett bizottság jött létre, őszig tervezik még hat-hét munkacsoport létrehozatalát. Bakk Miklós, az autonómiabizottság EMNT részéről delegált társelnöke nyilvánosságra hozott egy vitaindítót, július végéig kell reagálniuk erre a tagoknak. „Az EMNT nem új statútum kidolgozását szeretné elérni, hisz van elég tervezet, és ezek többnyire koherensek, nem mondanak egymásnak ellent. A munkabizottság feladata lenne megállapítani, mi az, amiben konszenzus van közöttünk, és ahol nincs, az feloldható-e” — mondta el Toró. Elképzelésük szerint ki kell dolgozniuk egy konkrét cselekvési tervet arról, milyen feladataik vannak, és ki vállalja fel ezeket. „Az autonómia most még nem a törvénytervezetekről szól, az a végeredménye lesz, addig egyeztetni kell, hogy ki-ki a maga helyén — román parlamentben, Európai Parlamentben, önkormányzatokban —, illetve civil eszközökkel mit tehet, mit kell tennie az autonómiáért” — hangsúlyozta. A munkacsoport szeptember végén teszi meg első jelentését az EMEF plénumának, ezt követően döntenek a további teendőkről.

Farkas Réka, Háromszék,erdely.ma

admin
 

>