A harangokat meghúzzák délidőben

A székelyderzsi erődtemplom harangjai (szekelyderzs.com)

Kiemelt műemlék templomukra méltán büszke, és toronylakó hírközlőjük szavát értő nénike mesélte a minap. Amikor imaközösségük a segesvári várba látogatott az idegenvezető, az első harangkondulásra megszakította mondandóját. Összekulcsolt kézzel várták meg mindannyian, hogy elüljön a déli, hálaadó imára serkentő kondítás. Majd folytatta a néni: nemrég saját templomukba érkező világi vezetők, közösségi elöljárók csoportja nemhogy elcsendesedett volna harangozáskor, inkább hangosabban beszélt, mi több harsányan nevetgéltek.

Fejcsóválás mellett eltöprengett, mintha csak magának mondaná: a mezei munkát megszakító harangzúgás máig leveteti a kalapot a magyar ember fejéről. Tekintetét égre emelteti, lelkét elcsendesíti. Emlékszem, falumban az utcán is megálltak délharangszó idején.

Így, júliusban időnként felidézzük III. Callixtus pápa „Imabulláját”, ami már az Interneten is megtekinthető. Talán némelyikünknek az is megadatik, hogy elcsendesedjünk az egykori Nándorfehérvár várában, amit ma is „véd” a Duna, a Száva, és ugyanúgy „bevehetetlen” a harmadik oldala, a meredek szilafal. Öreg fenyők állnak őrt a hófehér szikladarabba vésett cirill betűs és magyar üzenet fölött: „1456. július 22-én Belgrád védői élükön Hunyadi Jánossal ezen a helyen arattak döntő győzelmet a törökök felett”. A 15. századi krónikás, Túróci János pedig ekképpen foglalta össze: „Ki maga akart uralkodni a földkerekségen, paraszti kéz verte meg, járatosabb a kapa, mint a fegyver forgatásában.”

Manapság más erők töretik várainkat. A hírek gyorsabban járnak, mint a törökvész idején. És kiment divatból harangszóval köszönteni az ilyen-olyan diadalokat. Nándorfehérvárt, „Magyarország kapuját”, a déli végvárat, Hunyadi megőrizte, mi több, a paraszti seregekkel aratott fényes győzelme több mint hetven évre távol tartotta a törököket Közép-Európától. Császárok, királyok „kalapot emeltek” e tett előtt. Az imádkozók csodát emlegettek.

A déli harangszó diadalemlékeztető, magyar győzelemé – még ott is, ahol nem anyanyelvünkön fohászkodnak. A 12 órai zengő kondulás hívás, figyelmeztetés, hálaadási alkalom. Védelem. A templomépítő közösségek sokat áldoztak a szépen zengőkért. Nekünk csak fejet kellene hajtanunk, vagy égre emelnünk szemünket. Ha napközépen harangoznak, lehet, hogy dél van.

Molnár Melinda, Székelyhon

admin
 

>