Bayer Zsolt tusványosi élménye

Szegény ember kincse – Bayer Zsolt

No, tehát, szegény ember kincse az álom. Az álom meg, ugye, lehet sokféle.
A székelyföldi Gyulakuta lakói és a település vezetői, élükön a polgármesterrel például azt álmodták, hogy köszöntik a tusnádi szabadegyetemre érkező Orbán Viktor elnök urat. Méghozzá oly módon, hogy az elnöki konvojt megállítják, s hagyomány szerint, kaláccsal, pálinkával tisztelik meg a vendéget, akit ők tisztelnek és szeretnek.
Történt pedig, hogy a gyulakutai polgármester fel is hívta Szász Jenőt (az MPP elnökét), s kérdezte, volna-e mód minderre. Szász Jenő pedig, aki sokat tanult az elmúlt esztendők alatt, semmiképpen sem akarta megkerülni a szolgálati utat, így mindjárt felhívta az Orbán erdélyi útját szervező Németh Zsoltot, s továbbította a kérdést. Németh Zsolt pedig felelte, hogy már hogy a fenébe ne volna lehetséges, sőt! S biztosította Szászt, hogy értekezik a konvoj elnöki sofőrjével, miszerint Gyulakután meg lesznek állítva, s álljon is meg.
Szász Jenő mindezt továbbította Gyulakuta polgármesterének. Történtenek pedig mindezek szerdán. Gyulakuta polgármestere és népe fölöttébb örült, s mindjárt nekiláttak a szervezésnek. Mert hát csütörtökön érkezik elnök úr repülővel Marosvásárhelyre, ott autóba száll, s nagyjából háromnegyed óra múlva már ott is lesz Gyulakután.
Felöltözött a falu népe ünneplőbe, elkészült a friss kalács, került pálinka a jobbikból, került kicsi műsor is, meg üdvözlő felirat, meg mindenféle.
Aztán már lassan szállingóztak az emberek a kultúrház elé, amikor Németh Zsolt felhívta a gyulakutai polgármestert, és közölte, hogy sajnos az elnöki konvoj Segesvár felé megy, így nem tudnak megállni Gyulakután, lévén nem haladnak keresztül Gyulakután.
Sajnálták ezt a gyulakutaiak, nagyon sajnálták, s kicsikét nem is értették, ugyanis Orbán Viktor még a büdös életbe nem került Segesvár felé. De hát megértenek ők mindent – s különben is, talán említettem már, szegény ember kincse az álom. Már el is kezdték összepakolni a holmit, mikor Varga Kálmán gyulakutai tanár úgy döntött, ő bizony kimegy a marosvásárhelyi reptérre, hogy legalább ott fogadja az elnök urat, s megpróbálja rávenni, jöjjön már mégis a szokott úton. Hadd érezzék úgy a gyulakutaiak, hogy nagy néha azért valóra válik egynémely álom…
S így lett.
Kiment a tanárember a reptérre, illendően köszöntötte elnök urat, s előadta a kérést. Orbán felettébb figyelmesen hallgatta végig a mondandót, majd nagy örömmel közölte, hogy ő a maga részéről boldogan megáll Gyulakután, csak az a baj, hogy az egész programról most hall életében először, itt, a reptéren. De semmi baj, ismételte, mehetünk.
A tanár úr repesett az örömtől, ugrott hamar a kocsijába, s igyekezett haza Gyulakutára, de már telefonon közölte a jó hírt: Mégis jön az elnök úr! Gyulakuta népe pedig nagy-nagy örömmel visszament gyorsan a kultúrház elé. Akkor már két órája vártak, s tudták, alig egy órácska, és beteljesül az álom. Összeálltak hát megint. Ünneplősen, kalácsosan, pálinkásan, kicsike műsorukat gyakorolva. Gyulakuta nagyszerű, amúgy mozgássérült polgármestere is kiállt a helyére, öltönyösen, a negyven fokba.
S innentől meglehetősen kuszák az események.
Annyit tudunk ugyanis, hogy Toró T. Tibor (RMDSZ), meg Németh Zsolt egyszer csak újra kitelefonált Gyulakutára, s nagy sajnálkozva közölték a polgármesterrel, hogy Orbán elnök úr mégis csak Segesvár felé megy. Orbán elnök úr meg azt az információt kapta, hogy a gyulakutaiak már szétszéledtek, így nincsen miért arra menjen.
A gyulakutaiak fegyelmezetten, bár tagadhatatlan, némiképp csalódottan ismét szétszéledtek. Talán örökre. S megjegyezték, hogy – amint talán már említettem – szegény ember kincse az álom.
S akkor néhány megjegyzés, ha szabad. Jó, ha tudják, hogy Gyulakuta Maros megye egyetlen települése, ahol az MPP győzött a helyhatósági választásokon. Hogy világos legyen: az atlantista-
realisták s az RMDSZ pusztán azért hazudta le a csillagokat az égből, hogy Orbán Viktor nehogy megállhasson egy MPP-s faluban. Disznó szerencséje van Orbánnak amúgy, hogy a segesvári úthoz közeli Szentábrahám falucska lakói nem akarták megállítani az elnök urat. Ugyanis Szentábrahám is MPP-s település. S ha meg akarták volna állítani elnök urat, akkor elnök urat elvitték volna a Fogarasba, s mostanában keveredne elő a Bucsecs hegyeiből…
Amúgy pedig, tudják miért írtam meg ezt az egészet? Hogy Orbán elnök úr szakítson kicsit a végtelen naívsággal és semmibe vehetőségével. Továbbá azért, mert rajta és a gyulakutai népen kívül mindenki menjen a jó…ba! Hát azért…

MPP- belső levelezés

admin
 

>