Újabb akadály az autonómiatörekvések előtt

A brassói táblabíróság semmisnek nyilvánította négy háromszéki önkormányzatnak a népszavazás kiírására vonatkozó határozatát. A döntés a sepsiszentgyörgyi, vargyasi, illyefalvi, uzoni helyhatóság számára jelent akadályt a referendum megtartásában.

Illyefalván 2005-ben már egyszer elfogadtak egy határozatot az autonómia-népszavazásról, a prefektus azonban ezt megsemmisítette. 2008-ban a tanács ismét napirendre tűzte a kérdést.

Fodor Imre Illyefalva polgármestere szerint a határozatot mind a három frakció elfogadta: az RMDSZ, az MPP és a Demokrata Liberális Párt is.

Az egyöntetűen elfogadott határozatot, most megint törölte a táblabíróság. A népszavazás kiírását kezdeményező Székely Nemzeti Tanács képviselői azt mondják: zsákutcába jutottak, a fellebbviteli bíróság döntése végleges, jogi úton nem folytatható.

– Olyan nagyon-nagyon balkáni helyzetet kreálnak, hogy nekünk föltételként szabják, hogy a törvény elé csak akkor terjeszthetjük, hogyha népszavazást írnak ki, miközben a népszavazást megakadályozzák – mondta el Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Eddig 34 székelyföldi önkormányzat fogadott el határozatot az autonómia-referendum kiírásáról. A megyei prefektúrák eddig minden egyes döntést megtámadtak.

A Közbeszéd székelyudvarhelyi stúdiójában Gazda Zoltánt, a MPP háromszéki szervezetésnek alelnökét kérdeztük, aki a Sepsiszéki Székelytanács elnöke. A vele készült beszélgetést nézze meg csatolt videónkon!

Duna TV

admin
 

>