2

Szolidaritást vállalunk az ujgur néppel – SZNT közlemény

Két évtizeddel a Tienanmen téri vérengzés után a kínai kommunista hatalom ismételten az emberi jogok brutális megsértésével hívta fel magára a világ közvéleményének figyelmét. Előbb a tibeti vérengzések, a tibeti nép megsemmisítését célzó, a polgári lakosság ellen irányuló katonai akciók, majd az elmúlt hetekben az békésen tüntető ujgurok elleni retorziók figyelmeztetik a világot: Kínában az emberiség történetének legembertelenebb politikai ideológiája és rendszere él tovább. A kommunizmus népeket, kisebbségeket megsemmisítő gyakorlatát, és annak eszközeit, az erőszakos asszimilációt és a betelepítést mi erdélyi magyarok, székelyek is megismerhettük 1989 előtt, és szenvedő alanyai vagyunk ma is a következményeinek, a rendszerváltást túlélő reflexeknek és gondolkodásmódnak, ma is élő gyakorlatnak. Helyzetünkből, tapasztalatainkból értettük meg és tudtuk azt, amit a politikai elemzők kimondtak: az Urumcsiban lezajló tragikus események oka, az erőszakos betelepítés, az őshonos ujgurok hátrányos megkülönböztetése, elnyomása.

Ezúton ismételten is kifejezzük szolidaritásunkat az ujgur néppel, a világ minden elnyomott, az önrendelkezés jogától megfosztott népével, és biztatjuk kitartásra és reménykedésre őket.

A nemzetállamok világa a kilátástalan válságok és háborúk világa lett. A jogok világává, a jogok intézményes garanciáinak világává úgy válhat, ha az elnyomott népek sorsa és összefogása teszi erre fogékonnyá az egész emberiséget. Beleértve azokat a kínai többségieket, akik nem akarják, hogy a pekingi ifjúság Tienanmen téri páratlan hősiessége és áldozata értelmetlenné váljon.

Sepsiszentgyörgy 2009. július 10.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága

erdely.ma

admin
 

  • Bíro istván szerint:

    Amit a kínaiak tesznek az ujgur tesvéreinkel! iszonyatossan hasonlit 2006-os Magyarországi eseményekre! FELHÁBORITÓ !!!Nekik is Magyar állam polgárságot kellene adni!

  • fuggetlen szerint:

    igen, es ok is pont ugy megkapnak mint ahogy mi is megkaptuk,…. SZEGYEN!!!

  • >