Az SZNT felhívása az elnökválasztás kapcsán

A Székely Nemzeti Tanács törvénytervezete részletesen leírja az autonóm Székelyföld intézményeit, ezek között Székelyföld Elnökének hatáskörét, megválasztását, feladatait. Románia Parlamentje kétszer utasította el Székelyföld autonómia statútumát, a kormány megyei helytartói megakadályozták a helyi népszavazások kiírását, és a hátrányos megkülönböztetést az államhatalom nem egyszer a 1989 előtti rendszer gátlástalanságával gyakorolja.

Ilyen előzmények után várják a székelyeket az urnákhoz, hogy válasszanak elnököt Romániának. Az elmúlt évek gyakorlata, és a politikai szereplőknek Székelyföld autonómiájához való viszonya alapján el lehet mondani, a romániai elnökválasztáson arra kínálkozik választási lehetőség a székelyek számára: kinek az elnöksége alatt kívánnak másodrendű polgárai lenni Romániának. Erre a válasz csak az alárendeltség teljes elutasítása lehet. Ha Székelyföld polgárai tömegesen a kereten kívül pecsételve érvénytelenítik a szavazólapokat, a román államhatalom és közvélemény számára azt üzenik, csak akkor fognak a romániai elnökválasztásban ténylegesen részt venni, amikor meg lesz a törvényes feltétele annak, hogy Székelyföldnek is elnököt válasszanak.

Az érvénytelen szavazat románul: anulat, ugyanazzal a betűvel kezdődik, amellyel az autonómia.

Ennek jegyében indítsunk mozgalmat, legyen a nagy „A” betű választási jelkép és üzenet, legyen minden érvénytelen szavazat, egy szavazat az autonómiára.

Sepsiszentgyörgy 2009. július 10.

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága

erdely.ma

admin
 

>