2

Az autonómiastatútum az első székelyföldi termék

A Csapó József által kidolgozott Székely- föld autonómiastatútuma a Székelyföldi termék védjegyet útnak indító első termék. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Tulit Attila, SZNT-alelnök tegnap Sepsiszentgyörgyön mutatta be a három- nyelvű kiadványt, melynek célja, hogy a szélesebb közönség is megismerje, miként képzelik el a székelyföldi autonómiát, a székelyföldi jövőt, hiszen a statútumot eddig jórészt csak a szervezet internetes oldalán tanulmányozhatták az érdeklődők.

Mint Izsák Balázs mondta, az SZNT legfonto- sabb dokumentumát tanulmányozhatják az olvasók, a kiadvány megjelentetésének célja, hogy minél többen megismerjék elképzelé- seiket Székelyföldön, az országban és külföldön egyaránt, ezért is jelentették meg a statútumot magyarul, románul és angolul. Sokat beszélünk az autonómiáról, de kevesen ismerik ennek konkrét intézményrendszerét — a kiadvány ebben is segít, ugyanakkor része annak az indítványnak, hogy a statútumot állampolgári kezdeményezésként nyújtsák be a parlamentbe — mondta. Az ehhez szükséges támogató aláírások gyűjtése előtt azonban azt szeretnék, ha minél többen megismernék a dokumentumot, és egyfajta közvita alakulna ki róla, hiszen a nyilvánosság a demokrácia eszköze. A könyv előszavában egyébként Izsák Balázs kifejti: „a statútum kiadásával is a közvéleményt kívánjuk mozgósítani és érzékennyé tenni a demokrácia elveinek és értékeinek sérüléseire, s felerősíteni a mozgalmat, amely Székelyföld autonómiáját tűzi zászlajára a jelen autonómiastatútumnak megfelelően”.

Tulit Attila, a könyvet kiadó T3 Kiadó igazgatója elmondta: egyelőre 2100 példányt nyomtattak, de ha sikere lesz a kezdeményezésnek, többet is nyomtatnak. A statútumot könyvesboltokban, valamint az SZNT széki irodáiban lehet megvásárolni, ára 5 lej. Azon is gondolkodnak, hogy a kiadványt elküldik a vezető romániai politikusoknak, az államfőnek is.

A könyv egyébként az első „hivatalos” székelyföldi termék (a logó és a sorszám is szerepel rajta): bejegyezték ugyanis a Székelyföldi Termék Egyesületet, és hivatalosan is levédték a márkanevet a Nemzetközi Szabadalmi Hivatalnál.

Farcádi Botond, Háromszék ,erdely.ma

admin
 

  • szekely..... szerint:

    de nem Ervin.Vegre mar valami kezzelfoghato az autonomia elkepzelesrol,nagyon orvendetes dolog!

  • Laczko szerint:

    Marko is felvallalta az RMDSZ neveben a teruleti autonomiat de csak deklarative.Most mikor elkeszult valami kezzel foghato elkepzeles jon egy ilyen alak(szemet)akinek a helya Tudor mellet lenne a helye,mert tokeletes NRP-es ideologoat vall.Ilyen ember kepviseleli a magyar erdekeket? szegyen es gyalazat.

  • >