Támogatja a Sapientiát a magyar kormány

Mint Bajnai Gordon miniszterelnök nemrégiben kijelentette, az állami intézmények költségvetésének megnyirbálása nem érinti a határon túli magyarok számára juttatott összegeket, tehát a Sapientia sem kap kevesebbet idén, mint tavaly – jelentette ki Csíkszeredában Szabó Vilmos magyar külügyi államtitkár.

A Magyar Külügyminisztérium államtitkára szerint hasznos volt számára a székelyföldi látogatás. Mint mondta, a három megyében (Hargita, Kovászna, Maros) a helyi elöljárókkal, vallási vezetőkkel, pedagógusokkal folytatott tárgyalásokból során értékes tapasztalatokat gyűjtött a romániai magyarság jelenlegi helyzetéről. Az ezekből leszűrt következtetések meghatározóak a magyar kormány álláspontjának kialakításában. Szabó pénteken román kollegájával Bukarestben folytat megbeszélést, fő cél az őszi közös kormányülés napirendjének előkészítése, pontosítása. Gazdasági, kissebség-jogi kérdésekről, az EU külpolitikájáról, a két ország unión belüli közös érdekeiről lesz szó.

– A leváltott intézményvezetők ügyében is kezdeményezni fogunk tárgyalásokat. A jószomszédi kapcsolat jegyében természetesen igyekezni fogunk közelíteni az egyelőre homlokegyenest ellenkező szemléletmódunkat. Egyelőre a román fél azt állítja, hogy a vezetőcseréket a parlamenti választások eredményeiből adódó politikai őrségváltás tette indokolttá. Ezzel szemben mi azt látjuk, hogy Székelyföldön az etnikai arányokat intézményvezetői szinten tükröző görbe, amely jó irányba haladt az elmúlt néhány évben, megtorpant és visszafejlődött az leváltási-akció során – tette hozzá Szabó.

Hompoth Loránd
Honline ,

erdely.ma

admin
 

>