Akadályozott aláírásgyűjtés – Tíz napig blokkolták a szervert

Körülbelül tíz napig blokkolták a szervert, ahol a .SIC legfelsőbb internetes tartománynév működtetésére vonatkozó petíciót lehet támogatni — tudta meg a Háromszék Gazda Zoltántól. Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács nemrég aláírásgyűjtést kezdeményezett a világhálón a Székelyföld önálló megjelenítését célzó tartománynévért. Reményeik szerint jövőtől már több székelyföldi intézmény, vállalkozás honlapja .sic végződést kapna, így az internetes szférában önálló régióként jelenne meg a térség.

A Háromszék érdeklődésére Gazda elmondta: a rendszergazdától származó információi szerint a pontsic.org oldal szerverét feltörték, az aláírásgyűjtést akadályozták, sőt, az aláírók személyes adatait — e-mail cím, név, IP-cím — is leszedték. Ezért rendőrségi feljelentést fontolgatnak a kezdeményezők.

Az önálló tartománynév igénylésére vonatkozó petíciót egyébként tegnap délig több mint 25 000-en írták alá. Többen megjegyezték azonban, hogy a korábbi aláírások eltűntek, nem jelentek meg az oldalon. Ahhoz, hogy a .sic végződést jövőtől használni lehessen, körülbelül 300 000 aláírásra van szükség. Az oldal további népszerűsítése érdekében a kezdeményezők felveszik a kapcsolatot azzal a kilenc másik európai főtartománnyal, amely szintén térsége önálló entitásként való megjelenítésére törekszik. Így majd a székelyföldiek is segíthetnek többek között Anglia, Skócia, Wales, Írország, Korzika vagy Bretagne saját doméniumnevéért, ugyanakkor azonban a siculitas, székelységet jelentő kifejezés rövidítéséből eredő .sic végződés megszerzését skótok, bretonok, korzikaiak vagy írek is támogathatják aláírásukkal. A kezdeményezők szerint az akció az autonómiatörekvések része, emlékeztetnek: Katalónia is a saját internetes megjelenítése után vívta ki az önrendelkezést.

Farcádi Botond, Háromszék,erdely.ma

admin
 

>