Roma szeretne lenni a tenkei lelkipásztor

Romává nyilváníttatná magát a Bihar megyében található Tenke református lelkipásztora, hogy állami támogatást kapjon az egyháza által működtetett öregotthonnak.

A 4300 lakosú – nagyjából fele-fele arányban magyarok és romák által lakott – községközpontban tizenöt éve tart fenn idősek és mozgássérültek gondozását ellátó otthont a helyi református egyházközség. A hatóságok azonban mindeddig elmulasztották folyósítani a jogszabály alapján járó állami hozzájárulást.

Berke Sándor lelkész a Krónika című kolozsvári napilapnak elmondta: évek óta kilincsel azért, hogy az intézmény megkapja az 1998 óta hatályos törvény biztosította fejpénzt. Ugyan valamennyi illetékes állami intézmény elismeri igénye jogosságát, a helyi és megyei önkormányzat, valamint a szociális igazgatóság elhárítja magától a pénzkiutalás felelősségét.

Mivel a romák pontosan megkapják a havi szociális segélyt, a református lelkész úgy döntött, hogy az otthon 23 lakójával együtt cigánynak nyilváníttatja magát.

A Fekete-Körös folyó mentén fekvő község református lelkésze diszkriminációnak tartja azt is, hogy miközben Romániában az állami öregotthonok lakói havonta 1600 lejes fejpénzt kapnak, a református egyház által működtetett intézmény gondozottjai mindössze 250 lejt. A tenkeiek esetében azonban ez is csak papíron szerepel, a szociális otthon eddig önerőből és külföldi segélyekből tartotta fenn magát.

A lelkipásztor hangsúlyozta, hogy gesztusát figyelemkeltő felhívásnak szánja, felháborítónak tartja ugyanis a 15 év alatt több mint száz, magyar és román nemzetiségű idős gondozását ellátó egyházi intézmény jogfosztottságát.

Impulzus / Duna Televízió, erdely.ma

admin
 

>