Székely önkormányzati nagygyűlés szeptemberben

Szeptember 5-ére Székelyudvarhelyre hívja össze az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a székelyföldi önkormányzati nagygyűlést. Erről tegnapi ülésén döntött az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF).

Mint ismeretes, a székely parlament előfutáraként emlegetett testület ― mely a székelyföldi választott magyar önkormányzati vezetőket és képviselőket tömörítené, pártállástól függetlenül ― összehívását a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte. Az európai parlamenti választások előtt az RMDSZ és az EMNT felkarolta a kezdeményezést, május 23-ára szerették volna összehívni a nagygyűlést, végül azonban a kampányra hivatkozva elhalasztották. Szerdán egyébként az SZNT újabb közleményben buzdított a testület összehívására.

Tőkés László EMNT-elnök leszögezte: a nagygyűlésen Székelyföld autonómiájáról szóló kiáltványt fogadnak el. Hangsúlyozta: részt vesznek majd az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt helyi és megyei tanácstagjai, polgármesterei és alpolgármesterei, illetve független magyar önkormányzati képviselők. „Reméljük, hogy a gyűlésen megjelenik az RMDSZ minden önkormányzati képviselője, körülbelül 2000 személy, illetve mintegy 500 személy az MPP részéről. Reméljük, hogy egységesen döntünk majd a Székelyföld autonómiáját érintő kiáltványról” ― mondta. Szándékai szerint a szeptemberi közgyűlést egy hasonló fórum követi majd a Székelyföldön kívüli magyarok vezette helyi önkormányzatok képviselőinek jelenlétével. Szerinte ez új szakaszát jelentené az RMDSZ és az EMNT közötti együttműködésnek. Markó Béla is kiemelte: a Kovászna, Hargita és Maros megye magyar polgármesterei, tanácstagjai részvételével zajló rendezvény kiemelt célja olyan dokumentum elfogadása, amely nagy súllyal bír a sajátos székelyföldi igények kezelésében.

A találkozón egyébként az RMDSZ és az EMNT képviselői mellett részt vettek a Miért, a Magyar Ifjúsági Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet küldöttei is. Sajtónyilatkozatában Markó Béla elmondta, az EMEF résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyar összefogás eredményes volt, ez mozgósító erővel hatott az erdélyi magyar közösségre, és lényegesen hozzájárult az európai parlamenti választások során elért sikerhez. A tanácskozáson olyan időszerű kérdéseket is érintettek, mint például az államelnök-választás. Markó Béla kifejtette: az RMDSZ várja az EMNT támogatását az államelnök-jelölés kérdésében. Ezzel kapcsolatban Tőkés László hangsúlyozta: el kell dönteni, hogy az EMNT esetleges támogatása az RMDSZ jövendőbeli jelöltjével szemben beleérthető-e a magyar összefogás koncepciójába. „Meg kell vizsgálnunk, hogy az államelnöki választásokra is érvényes lehet-e a magyar összefogás keretében történő együttműködés. Erről még nem egyeztettünk, majd az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése után tárgyalunk a támogatás kérdéséről” ― hangsúlyozta.

Szó volt ugyanakkor az EMEF munkabizottságairól is, amelyek közül a legfontosabb, az autonómiakoncepció kidolgozásával megbízott munkacsoport már megalakult. Ennek szeptemberben az EMEF elé kell tárnia az első következtetéseket, azokat a dilemmákat, döntést igénylő kérdéseket, amelyek nyomán kialakítható a közös koncepció, és kidolgozhatók lesznek közös tervezetek.

Tőkés az EMEF-be várja az SZNT-t és az MPP-t

A sokféleségben az egység, egységben a sokféleség elvét kell az elkövetkezőkben is nagyon komolyan vennünk, és ennek alapján kell együttműködnünk a továbbiakban is ― jelentette ki Tőkés László. Az EMNT elnöke szerint az összefogás nem egy állapot, hanem egy folyamat, és ennek során meg kell nyerni azokat is, akik eddig az összefogáson kívül maradtak. „A mai tanácskozás abba az irányba mutatott, hogy ez sikerülni fog az EMEF keretében” ― mondta. „Reméljük, hogy az SZNT és az MPP képviselőit is sikerül megnyernünk a magyar összefogás ügyének az elkövetkező időszakban, és ők is részt vehetnek majd az Erdélyi Magyarok Egyeztető Fórumának ülésein” ― fejtette ki.

Háromszék, erdely.ma

admin
 

>