Itt az ,,őszödi beszéd” , román változatban

Folytatódott a két román kormánypárt közötti koalíciós adok-kapok a hétvégén, miután kiszivárgott a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető testületének péntek délutáni, Turnu Măgurelen megtartott zárt ülésén elhangzottakat rögzítő hanganyag. Az európai parlamenti választás kiértékelésére összehívott ülésen a párt több vezetője – köztük maga Mircea Geoană pártelnök – élesen bírálta a koalíciós társ Demokrata-Liberális Párt (PDL) politikusait, illetve Traian Băsescu államfőt.

Mircea Geoană az ülésen kijelentette: Băsescu destabilizálja a koalíciót, ezért szükségesnek nevezte az államfő eltávolítását. Mint kifejtette, az elnök akadályozza, hogy új irányt szabhassanak az ország számára. „Hisszük, hogy ez a koalíció a továbbiakban is életképes és szükséges, de elérkezett az idő, hogy tisztázzuk a helyzetet, mivel megengedhetetlen, hogy az államfő beavatkozik a kormány tevékenységébe, megsértve ezzel a hatalmi ágak szétválasztásának elvét” – szögezte le Geoană. Hozzátette, a PSD a PDL-vel áll kapcsolatban, az államfővel szemben semmilyen kötelezettsége nincs. Úgy vélte, Băsescu instabilitást gerjeszt, ami tovább fokozza a válság hatásait.

Geoană : Băsescu eltávolítása a legfontosabb

Mint kifejtette, Băsescu eltávolítása az őszi elnökválasztáson nem csupán a PSD politikai érdeke, hanem olyan cél, amelynek egységbe kell kovácsolnia mindazokat, akik szeretik a demokráciát, és új irányt akarnak. „További öt évnyi Băsescu-éra túl veszélyes lenne a nemzeti érdekekre nézve” – fejtette ki a politikus. Közölte, Liviu Dragnea alelnököt bízták meg a választási kampány előkészítésével, július elsejéig pedig minden egyes megyei szervezet tevékenységét kiértékelik.

A válság kezelését célzó intézkedések kapcsán kifejtette, nem sikerült felvenni a harcot a válság negatív hatásaival, a 20 milliárd eurós külföldi hitel ellenére a cégek továbbra is nehéz helyzetben vannak. Ezért át kell értékelni a kormány gazdasági programját, az ugyanis nem volt kellőképpen hatékony.

A kampány előkészítésével megbízott Dragnea az ülésen máris elkezdte szapulni a PDL-s minisztereket, főleg Radu Berceanu közlekedési és Vasile Blaga középítkezési tárcavezetőt, elégedetlenségének adva hangot, amiért a PSD-s tárcák költségvetését csökkentették. „Ott volt ez a hülye Berceanu a koalíciós ülésen, és azt mondta: számunkra nem jelent gondot az aszály. Ők így állnak hozzá a problémához. Miért, Emil Boc hozzáértőbb, mint Dan Nica? Oda jutottunk, hogy már ő oktat ki bennünket. És Blaga mikor szólal meg? Csakis reggel, mert délután már gondjai vannak. Pogea hozzáértőbb, mint Niţă? Össze sem lehet hasonlítani őket” – összegzett Dragnea. Ezután kifejtette: ahhoz, hogy a párt meg tudja szerezni a hatalmat, meg kell nyerni az államfőválasztást.

Ezzel egyetértett Geoană is, aki szerint a hatalom megszerzésének az államfői tisztség megszerzése a kulcsa. Majd ő is kivette a részét a koalíciós partner minisztereinek szapulásából, kijelentve, hogy amikor Adriean Videanu gazdasági tárcavezető kinyitja a száját, a háttérben mindig valamilyen üzlet sejlik fel. „Még akkor is pénzt akar szerezni, amikor levegőt vesz. Támadjátok őket, mert ezen a téren sebezhetőek. Bocnak fogalma sincs a gazdaságról. Pogeát (a pénzügyminisztert – szerk. megj.) az utcáról szedték össze. Mindenki tudja, hogy a Videanu embere. Sebezhetőek. Támadjuk meg őket!” – adta ki az utasítást.

Szeptemberig marad a koalíció

Liviu Dragnea egyébként az ülést követően nyilvánosan is fölvállalta az általa mondottakat, kifejtve, nem látja hosszú életűnek a koalíciót, ugyanakkor cáfolta, hogy már szeptemberben ki kívánnak lépni a kormányból. Úgy vélte, meg kell találni a módját annak, hogy együtt tudjanak működni a koalícióban, amely „nem szerelemből jött létre”. Ez volt a pénteki ülés konklúziója is, a PSD vezetése úgy döntött, szeptemberben döntenek arról, hogyan folytatják. Addig kielemzik a kormány addigi tevékenységét, és azt, hogy azáltal sikerült-e növelnie támogatottságát. Ha arra a következtetésre jutnak, hogy nem, előfordulhat, hogy felbontják a koalíciós megállapodást a PDL-vel.

A PSD-s bírálatokra egyébként a PDL részéről Adriean Videanu válaszolt, aki szerint vannak, akik nagyszabású államférfinak tartják magukat, de valójában szánalmas jellemek, leszögezte ugyanakkor, hogy a PDL nem kíván vitába bocsátkozni a PSD-vel. A Mircea Geoană által tett, személyét érintő kijelentésekkel kapcsolatosan ugyanakkor megjegyezte: pert indít a PSD-elnök ellen.

Kitekintő / Kónika.ro/erdely.ma

admin
 

>