Élőláncos tüntetés Kolozsváron

Idén van ötven éve annak, hogy az akkori román hatalom a magyar tannyelvű Bolyai és a román Babes egyetemek összevonását elrendelte. Az évfordulón az egykori Ferenc József Tudományegyetem főépülete előtt élőlánccal demonstráltak hallgatók, tanárok és egykori bolyais öregdiákok.

A magyar ifjúsági szervezetek a romániai magyar felsőoktatás máig megoldatlan helyzete miatt tiltakoztak, az öregdiákok a beolvasztás emlékére jöttek egykori egyetemükhöz. Péter Albert Sepsiszentgyörgyről érkezett. 1955-ben végzett a Bolyain. A beolvasztás után két tanáruk öngyilkos lett.

A megemlékezést a romániai magyar ifjúsági és diákszervezetek közösen szervezték. Megközelítőleg 30 ezer magyar egyetemista van jelenleg az országban, ennek körülbelül 70 százaléka támogatja a magyar egyetem ügyét. Nagyon sok olyan diák van, aki olyan egyetemeken tanul, ahol nincs abszolút magyar oktatás és eléggé hátrányban részesül ez miatt. Vannak olyan szakok ahol tanítanak magyarul, de úgy gondolom, hogy ott sincs meg a megfelelő támogatás a román állam részéről – közölte Zsigmond József, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke.

Azért jöttem el, mert úgy érzem, hogy személyes felelősségem a részvétel. Ha egy politikus úgy gondolja, hogy képviselni kell a közösségi ügyet, akkor itt kell lennie. Lehet, hogy rosszul láttam, de én egyetlenegy aktív RMDSZ-politikust, sem a délelőtti konferencián, sem az élőláncnál nem láttam – közölte Bodó Barna, Bolyai Kezdeményező Bizottság volt elnöke, egyetemi oktató.

Duna TV, erdely.ma

admin
 

>