13

Tőkés László lemondott püspöki tisztségéről

Tőkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület mai, 2009. június 19-i rendes nyári Közgyűlésén benyújtotta lemondását püspöki tisztségéről.

Mint ismeretes, 2007-ben, az év végi közgyűlés határozata értelmében Tőkés László EP-képviselőségének csonka mandátuma idejére a püspöki jogkörét Csűry Istvánra ruházták át, aki helyettes püspökként irányította az Egyházkerületet. Tőkés László azóta a külügyi és ökumenikus képviselet látta el, valamint fenntartotta magának az igehirdetés jogát is.

Jelen helyzetben, amikor teljes értékű, ötéves mandátumot nyert el az erdélyi választók jóvoltából, Tőkés László megfogalmazásában „nem volna való, hogy továbbra is fenntartsuk a »felemás« helyzetet”. 2007-ben nem látszott, mi fog történni 2009-ben, ezért akkor ez a lépés szükségesnek mutatkozott, de ma már lezárult az első fejezet, és sem szükségesnek, sem indokoltnak, sem helyesnek nem tartja ezt a felállást. Külön kiemelte és megköszönte Csűry István helyettes püspök nehéz szolgálatát.

A leköszönő püspök az elismerés hangján szólt az Egyházkerület segítségéről, illetve a lelkipásztorok támogatásáról az erdélyi magyarság európai képviseletét biztosító korteshadjárat során; a lelkészek nem voltak kicsinyesek, szűkkeblűek, nem viselkedtek „szektás módra”, amikor az erdélyi magyar közösségünk nemzetközi képviseletéről volt szó − mondotta −, tudatosították, hogy az európai parlamenti képviselet mind nemzeti közösségünknek, mind pedig az Egyházkerületnek fontos.

A KRE Közgyűlése elfogadta Tőkés László lemondását. Ezután egy hónapos „felmondási” idő következik, amely alatt Tőkés László lezárja a rendszerváltástól tartó püspöksége időszakát. Majd időközi választáson egy teljes jogkörű püspököt választanak egy évre, utána 2010 októberében az egyházkerület kebelében általános tisztújításokra kerül sor, amely alkalmából megválasztják a teljes − hatéves − mandátumú új püspököt.

Nagyvárad, 2009. június 19.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája

erdely.ma

admin
 

 • zzzzZZ szerint:

  Úristen, ez a site még létezik?

  Amúgy izgi volt az idén mikor Tőkés a sarokba vágta az MPP-t mind egy elhasznált utcalányt. Mostmár az empépé megmarad annak ami mindig is volt: vérszeműek züllött férc-pártjának. Ezek után még a hőn dícsőített Orbán sem fog kiállni a párt mellett. Fiúk süllyed a mocsárra épült vár :))

 • zzzzZZ szerint:

  Ja, és érdemes lenne kooperálni a Jobbikkal, ők még beszálnának a grouppenbe vmi “vissza Trianon” koreográfiára :)))

  RIP. Ez gyenge volt fiúk, kihaló faj vagytok. Kéjjel tartom a gyertyát 😀

 • zzzzZZ szerint:

  Hoppá, olyat tetszettem szólni ami az Admin úr vallási meggyőződését sérti? Semmi gond úgysem a nagyközönségnek írtam. Gondoltam Önnek mint sikeres vállalkozónak talán van ennyi esze, hogy ne szálljon bele egy ilyen buliba (még Tőkés is látta előre, hogy ez lesz – amúgy még azt is meg lehetnek kockáztatni, hogy el volt tervezve), dehát Isten útjai…

 • zzzzZZ szerint:

  Na, a sírhely ki van bérelve. Bocsi de az SZDSZ mellé jutott csak, mer a párttemetőben a válság miatt nagy a telítettség :DDDDDDDDD

 • J.A.G. - a név kötelez :))) szerint:

  Ha Tőkés velünk, kicsoda ellenünk? :DDDDDDDD

 • zzzzzZZ -nek szerint:

  Csak tartsad a gyertyát kézzel vagy akármivel, csak nehogy az újjadra égjen kedves zzzzZZ…

 • admin szerint:

  Ismered- e zzzzZZ azt a mondást, hogy ,,Nyugtával dicsérd a napot ?”.

  Az én eszemet sose bándd kedves zzzzZZ, ne aggódj érte. Valamire apróságra azért felhívnám szíves figyelmedet: ha valamibe eddig beszálltam az többnyire sikeres lett. Jelszó: munka.
  Amúgy tényleg köszönöm irántam való szíves aggódásodat.
  ,,Tőkés is látta előre, hogy ez lesz – amúgy még azt is meg lehetnek kockáztatni, hogy el volt tervezve), dehát Isten útjai…” – mondod. Veled ellentétben én azt állítom h semmi sem volt eltervezve, egyszerűen így hozták az események meg egyes vezetők óriási hibái. De az legyen az ő dolguk…

 • Jag- nak szerint:

  Kijelentésed igazában biztos vagy ? Helyedben lennék nem lennék egyáltalán biztos benne…

 • admin szerint:

  Maximálisan örülök annak h felpezsdült kicsit a blog :).
  Hajrá Sarmaság ! Hajrá Sarmaságiak !

 • empépés szerint:

  Kinek képzeled magad, zzzzZZ?’…
  A stílusod után egy elvetélt Nostradamus, egy félfogú siratóasszony és egy kárörvendő majom keveréke lehetesz.
  Egy ilyen eremdéeszbe oltott korcs még talpnyalója sem lehet a Fidesznek, a Jobbiknak, vagy az MPP-nek’
  Még a nyálas szádra mered venni Trianont?’…
  Kéjjelegj csak nyugodtan a hozzádillő emeszpés meg udemerájos haza-és nemzetárulókkal’

 • Zizi - Zozónak... szerint:

  Tőkés dobta az MPP-t?
  Én inkább azt mondanám: Tőkés kihúzta a az udemerájt a nagy büdös szarból. Süllyednétek a többi szoci – komcsi párttal, mind egész európában, ha nem lenne az általad mélyen megvetett, lesajnált Tőkés, akit tavaly ilyenkor az egész udemerájos bandáddal együtt az anyjába küldtétek. Most nagy pofával odaraktátok a Sindler-lista élére, hogy mindenki lássa mekkora áruló, köpönyegforgató az udemere.
  Jobbikhoz közöd?
  Előbb mosd ki a pofád, aztán aztán olvass utána, aztán meg húzd meg magad, helyedben megköszönném, hogy van, akinek fontos még a magyarság, akinek még fáj Trianon, és a határon túli magyarok. De ezt te nem értheted, mert sokkal közelebb állsz a komcsi szoci brigádhoz, na meg a köcsög szdszes barátaidhoz, “barátnőidhez”. Madarat tolláról…
  Hogy létezik-e ez a site? De még mennyire! és még meddig létezni fog. Szerintem ezt a kérdést az udemerájos site-ról akartad feltenni, csak, hát oda ugye nem lehet bejelentkezni, és véleményt mondani, legfeljebb szavazni arról, hogy milyen volt a 2007-es(!) buli, és hogy milyen ütemben fejlődik Sarmaság, mármint visszafele…
  Oda szólj be kiskcsg, hogy halló halad a világ, él még ott vki …

 • zzzzzZZ szerint:

  Akárhogy is fáj mindenkinek, a patkányok már szaladnak a hajóról…

 • zzzzzZZ szerint:

  Be kellene látni fiúk. Ez a próbálkozás az újjabb rendszerváltással nagyon elcseszettül sikerült. Még Orbán Viktor arcával is Sub Zero lett a Totalba nyomva áfával együtt.

  Szvsz gyúrjatok rá a zsidózásra. Arra még kapható az erdélyi söpredék legallja. Egy kicsit több Wass Albertet (“egyetlen szórakoztató fasisztánk”), backtrianonozni, uccu rá a cigánykérdésre, és már el is vettetek az rmdsztől egy szeletet. Aztán majd lehet egymásra mutogatni, hogy itt is megosztott a magyarság.

  Hiába, Adynak volt igaza: “Cigány-népek langy szivű sihederje” Nagy-Magyarország. Én így szeretlek….

 • >