""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) kebelén belül Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő. Az MTI bukaresti irodájába is eljutott közlemény szerint – amelyről hétfőn az erdélyi Krónika is tudósított – Tőkés László hétvégén tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján tette ezt a bejelentést.

Elmondta: bár a KREK vezetői régóta sejtették Bátori Gyula volt gencsi lelkipásztorról, hogy besúgó volt, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) most hozta nyilvánosságra a Kovács Ferenc álnéven jelentő ügynök valódi kilétét.

Az egyházkerület munkatársai két évvel ezelőtt indítványozták a lelkészek átvilágítását. A titkosszolgálati adattárból kapták meg olyan dokumentumok másolatait, amelyek szerint mások mellett Bátori Gyula gencsi lelkész is besúgó volt, sőt állítólag még a rendszerváltás után is írt jelentéseket lelkésztársairól.

Egy másik besúgónak bizonyult személy, Fazakas Sándor a megtévesztő Herman (dr. Hermán M. János egyházkerületi előadó-tanácsos nevére emlékeztető) álnéven jelentett egészen 1991-ig – olvasható a lapban. Őt elsősorban külföldre vándorolt magyarok megfigyelésére szakosították. A lap szerint talán legsokkolóbb dr. Bartha Tibor főorvos ügye, aki Tőkés László húgát vette feleségül, és már a lakodalomból jelentett Stelian álnéven a Tőkés családról.

Az egyházról szóló szekusdossziékat egy szegedi egyháztörténész, Molnár János a KREK-től függetlenül tanulmányozta, és hamarosan könyvsorozatot is megjelentet ezekről, Szigorúan ellenőrzött evangélium címmel. Az első kötet akár egy héten belül is bemutatásra kerülhet.

MTI,erdely.ma

Share

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László bejegyzéshez 1 hozzászólás

  • Lukács Károly Temesvár szerint:

    Az 1989 -es év,tele volt feszültséggel,és,bár nem vagyok református vallású,nem szalasztottam el egyetlen vasárnapi misét sem.Úgy éreztem ott a helyem magyarjaim közt.Ami számomra elég különös volt,hogy egy pap kell sikra szályon az elnyomó rendszer ellen.Ma,se szeri se száma a mellüket féltéglával döngetö romániai magyar hazafiaknak.Nem kevesek közüllük szépen megtólasodtak,és elfelejtik hogy valójában kinek is köszönhetik e földi életük jobbrafordulását.Vissza emlékezem,a falú rombolási,ceausiszta kampányt pártolandó “magyarok” véleményére a tv-ben.Hát,bizony elégé magyartalan modon viselkedtek.Egymást túl licitálva ecsetelték a blokklakás elönyeit,fürdökád,gáz, központi füttésü,összkomfortos lakás,stb.Egymást igyekeztek túllicitálni a rezsimmel szembeni lojalitásban.Ezek,zömmel/ha nem mindannyian/csörtetö,karierista,szekértolói voltak a rezsimnek.Van egy sanda gyanúm, hogy nem kevés azok száma akik ma is a húsosfazék körül tolonganak.De hadd térjek a lényegre.Senki nem gondolta volna,hogy még megérjük hogy egy szabad világba élyük le hátralévö éveinket.Most mondjon ki mit akar,lehet lamentálni hogy a igy a drágaság meg úgy nehéz az élet,de azt nem lehet elfelejteni hogy gyerekeink úgy nöttek fel hogy szinte nem tudták mi az a narancs,banán és az a rengeteg minden amitöl ma roskadnak a polcok.Persze,a nagy szegénységbe,mindig akadtak a magyarok között is,nem is kevesen,akik felválalták a besugást.Ezeknek nem voltak már megélhetési gondjaik,Nekik elnézték az úgynevezett:”emberi hibáikat”.Olyan munkakörbe helyezték,ahol nem kellett gürcölni,csak a füleit tartsa nyitva….Ha pedig egyszer beléptél,visszaút már nem volt.Zsarolható voltál.Lelkiismereti problémáik ha voltak is eleinte,hamar túltették magukat rajta.Soha nem derül ki,ezt gondolták ök!És lám,eljött az idö,útolérte a végzet öket.Mondhatnánk,az Isten keze!Nem véletlen talán hogy egy pap is eszköze volt az Úrnak!Ma, amikor át megyünk a határon,és jószerével elég a személyi igazolvány felmutatása a határnál,hálát adok az Istennek, és ki kell mondani,ne szégyelyük,Tökés László Püspök Úrnak,aki annak idején a hátára vette ezt a krisztusi keresztet egyszemélybe.De sok Péter akadt akkor,de még hányan lettek volna ha elbukik az ügy!!!Lehet rólla sokat beszélni,hisz ö is csak egy ember,erényekkel és hibákkal,de tegyük a kezünket a szivünkre,vajon hányan tettünk volna hasonlóképpen az ö helyébe annak idején?Ma is,Brüsszelbe értünk van ott,meggyözödésem,és példát vehetünk rólla valamennyien1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák