1

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra Tőkés László

Újabb besúgók nevét hozta nyilvánosságra a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) kebelén belül Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő. Az MTI bukaresti irodájába is eljutott közlemény szerint – amelyről hétfőn az erdélyi Krónika is tudósított – Tőkés László hétvégén tartott nagyváradi sajtótájékoztatóján tette ezt a bejelentést.

Elmondta: bár a KREK vezetői régóta sejtették Bátori Gyula volt gencsi lelkipásztorról, hogy besúgó volt, a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanács (CNSAS) most hozta nyilvánosságra a Kovács Ferenc álnéven jelentő ügynök valódi kilétét.

Az egyházkerület munkatársai két évvel ezelőtt indítványozták a lelkészek átvilágítását. A titkosszolgálati adattárból kapták meg olyan dokumentumok másolatait, amelyek szerint mások mellett Bátori Gyula gencsi lelkész is besúgó volt, sőt állítólag még a rendszerváltás után is írt jelentéseket lelkésztársairól.

Egy másik besúgónak bizonyult személy, Fazakas Sándor a megtévesztő Herman (dr. Hermán M. János egyházkerületi előadó-tanácsos nevére emlékeztető) álnéven jelentett egészen 1991-ig – olvasható a lapban. Őt elsősorban külföldre vándorolt magyarok megfigyelésére szakosították. A lap szerint talán legsokkolóbb dr. Bartha Tibor főorvos ügye, aki Tőkés László húgát vette feleségül, és már a lakodalomból jelentett Stelian álnéven a Tőkés családról.

Az egyházról szóló szekusdossziékat egy szegedi egyháztörténész, Molnár János a KREK-től függetlenül tanulmányozta, és hamarosan könyvsorozatot is megjelentet ezekről, Szigorúan ellenőrzött evangélium címmel. Az első kötet akár egy héten belül is bemutatásra kerülhet.

MTI,erdely.ma

admin
 

  • Lukács Károly Temesvár szerint:

    Az 1989 -es év,tele volt feszültséggel,és,bár nem vagyok református vallású,nem szalasztottam el egyetlen vasárnapi misét sem.Úgy éreztem ott a helyem magyarjaim közt.Ami számomra elég különös volt,hogy egy pap kell sikra szályon az elnyomó rendszer ellen.Ma,se szeri se száma a mellüket féltéglával döngetö romániai magyar hazafiaknak.Nem kevesek közüllük szépen megtólasodtak,és elfelejtik hogy valójában kinek is köszönhetik e földi életük jobbrafordulását.Vissza emlékezem,a falú rombolási,ceausiszta kampányt pártolandó “magyarok” véleményére a tv-ben.Hát,bizony elégé magyartalan modon viselkedtek.Egymást túl licitálva ecsetelték a blokklakás elönyeit,fürdökád,gáz, központi füttésü,összkomfortos lakás,stb.Egymást igyekeztek túllicitálni a rezsimmel szembeni lojalitásban.Ezek,zömmel/ha nem mindannyian/csörtetö,karierista,szekértolói voltak a rezsimnek.Van egy sanda gyanúm, hogy nem kevés azok száma akik ma is a húsosfazék körül tolonganak.De hadd térjek a lényegre.Senki nem gondolta volna,hogy még megérjük hogy egy szabad világba élyük le hátralévö éveinket.Most mondjon ki mit akar,lehet lamentálni hogy a igy a drágaság meg úgy nehéz az élet,de azt nem lehet elfelejteni hogy gyerekeink úgy nöttek fel hogy szinte nem tudták mi az a narancs,banán és az a rengeteg minden amitöl ma roskadnak a polcok.Persze,a nagy szegénységbe,mindig akadtak a magyarok között is,nem is kevesen,akik felválalták a besugást.Ezeknek nem voltak már megélhetési gondjaik,Nekik elnézték az úgynevezett:”emberi hibáikat”.Olyan munkakörbe helyezték,ahol nem kellett gürcölni,csak a füleit tartsa nyitva….Ha pedig egyszer beléptél,visszaút már nem volt.Zsarolható voltál.Lelkiismereti problémáik ha voltak is eleinte,hamar túltették magukat rajta.Soha nem derül ki,ezt gondolták ök!És lám,eljött az idö,útolérte a végzet öket.Mondhatnánk,az Isten keze!Nem véletlen talán hogy egy pap is eszköze volt az Úrnak!Ma, amikor át megyünk a határon,és jószerével elég a személyi igazolvány felmutatása a határnál,hálát adok az Istennek, és ki kell mondani,ne szégyelyük,Tökés László Püspök Úrnak,aki annak idején a hátára vette ezt a krisztusi keresztet egyszemélybe.De sok Péter akadt akkor,de még hányan lettek volna ha elbukik az ügy!!!Lehet rólla sokat beszélni,hisz ö is csak egy ember,erényekkel és hibákkal,de tegyük a kezünket a szivünkre,vajon hányan tettünk volna hasonlóképpen az ö helyébe annak idején?Ma is,Brüsszelbe értünk van ott,meggyözödésem,és példát vehetünk rólla valamennyien1

  • >