Újraválasztották Orbán Viktort

Újraválasztották a Fidesz elnökévé Orbán Viktort a párt XXIII. tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten. Újraválasztották a Fidesz négy jelenlegi alelnökét, Pokorni Zoltánt, Varga Mihályt, Kósa Lajost és Pelczné Gáll Ildikót is. A Fidesz elnöke 1216 érvényes szavazatból 1211 igen szavazatot kapott. Orbán Viktornak nem volt kihívója a pártelnöki poszton, ahogy a négy alelnök esetén sem volt többes jelölés. A Fidesz vezetőjét és az alelnököket újabb két évre választották meg.

Az alelnökökre szintén 1216 érvényes szavazat érkezett, ebből Varga Mihályra 1206-an, Kósa Lajosra 1197-en, Pokorni Zoltánra 1173-an, Pelczné Gáll Ildikóra pedig 1139-en szavaztak igennel. Az eredményhirdetés után Orbán Viktor megkezdte kongresszusi beszédét. Az újraválasztott elnököt a küldöttek nagy tapssal, felállva fogadták.

A küldötteknek a kongresszus kezdetén a szavazólap mellett kiosztották az Orbán Viktor által jegyzett Fundamentumok című dokumentumot, amelyben a Fidesz vezetője pártelnöki programját fogalmazza meg. Ebben többek között azt írta, hogy a Fidesz a szabad magyarok pártja, stratégiai kapcsolatban él a KDNP-vel, és önálló kormányzást céloz meg, ezután sem köt koalíciót a „kommunista diktatúra utódpártjával”, az MSZP-vel és a „szélsőségekbe hajló jobboldali pártokkal”. Orbán Viktor azt is írja, hogy a Fidesz a Kárpát-medencei magyarok határokon átívelő újraegyesítésének pártja, valamint jobboldali modern európai néppárt, amely képes a jelenlegi válsághelyzetből kivezetni Magyarországot. Orbán Viktor hozzáteszi: a Fidesz a törvényes rend pártja, amely védelmet nyújt a törvénytisztelőknek, és követeli a bűnözők gyors és kemény büntetését.

Az alelnököket is többedszerre választották újra. Az alelnökök számát a Fidesz 2005-ös tisztújító kongresszusán növelték 2-ről 4-re, akkor Pokorni Zoltán és Schmitt Pál mellett Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály lett a két új alelnök. A 2007-es tisztújító kongresszuson Schmitt Pál visszalépett a jelöltségtől, mert elvállalta, hogy vezeti a 2009-es EP-választási kampányt, helyébe Kósa Lajos, Debrecen polgármestere lépett, továbbra is ott maradt viszont az alelnöki poszton Pokorni Zoltán, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály. Az eredményhirdetés után Orbán Viktor megkezdte kongresszusi beszédét. Az újraválasztott elnököt a küldöttek nagy tapssal, felállva fogadták.

mno.hu,erdely.ma

admin
 

>