Emlékmű magyar honvédeknek – film

Huszonöt magyar honvédnek állítottak síremléket az erdélyi Szeretfalván. 1944 őszén több ezer magyar katona esett el Románia területén. A Magyarországgal tavaly megkötött államközi egyezmény értelmében a szeretfalvi hősi halottaknak már a román állam költségén állították fel az emlékművet.

Ambrus Hermina a felvidéki Bakáról érkezett édesapja sírjához, az erdélyi Beszterce-Naszód megyébe. Féléves volt, amikor apja, Kulacs Géza elesett itt a harcban.

– Nagyon meg vagyunk lepődve, tavaly voltunk itt júliusban – nem gondoltuk volna, hogy ez létre fog jönni. Már akkor emlegették, hogy lesz emlékmű, de arra nem gondoltunk, hogy már az idén meglesz.

Lázár Zoltán még emlékszik, hogy tízévesen járt itt az apja sírjánál, akkor még álltak a keresztek, később azonban legelővé vált a temető.

– Menekülésből, lovasszekérrel Szatmárról Csíkba mentünk haza, és itt megszakítottuk az utunkat és felkerestük a temetőt. Úgyhogy határozottan emlékszem, csak nem tudtam volna az eltaposott területet, ami egy szimpla legelővé változott, nem tudtuk volna a pontos helyet azonosítani, hogy hol voltak ezek a katonák eltemetve.

A magyar és a román állam 2OO8-ban írta alá a hősi halottak emlékének ápolásáról szóló megállapodást. Ezután a román kulturális és vallásügyi minisztérium 23 ezer eurót utalt ki a Szeretfalva határában nyugvó honvéd katona síremlékének felállítására.

Az emlékművet a magyar egyházak lelkészei mellett a román ortodox pap is felszentelte. Az emlékmű létrehozását a helyi, román többségű tanács döntötte el, egyetlen ellenszavazat nélkül.

Duna Televízió,erdely.ma

admin
 

>