3

Aggódik az MPP

Az MPP is nagyon fontosnak tartotta az EP-képviseletet, éppen ezért az elmúlt egy hónapban, a kampány alatt hallgattak, az RMDSZ viselkedése pozitív nyilatkozatokra nem adott lehetőséget, negatív dolgokról nem kívántak szólni — mondta el Kovács István, a párt sepsiszentgyörgyi frakciójának vezetője. Jó eredményt ért el az összefogás listája, de ha tárgyilagosan szemléljük, az örömbe üröm is vegyül a harmincezerrel kevesebb magyar szavazat miatt.

A négy képviselői helyet a teljes összefogás hozhatta volna meg, ha az MPP is része lehetett volna egy reális koalíciónak — vélekedett Kovács István, aki szerint hiba a románság távolmaradására alapozni a magyar eredményeket, hosszú távon ez a stratégia eredménytelen lehet. Visszautasította a vádakat, hogy a teljes összefogás az MPP-n és elnökén, Szász Jenőn múlott volna. Az RMDSZ igyekszik teljesen kiszorítani pártjukat a közéletből, előbb a bejegyeztetés akadályozásával, miután ez nem sikerült, a pártelnök és az egész tagság ellehetetlenítésével.

Ellenzékbe kerülve radikalizálódott az RMDSZ, ám kijelentéseiket tetteknek is követniük kellene, jó példa lenne erre, ha minden RMDSZ-többségű önkormányzat elfogadná az autonómia-népszavazásról szóló határozatot — vélekedett Fazakas Tibor MPP-alelnök. Úgy látja, ha egy szervezet azt állítja magáról, hogy az erdélyi magyarság képviselője, akkor az autonómia kivívását kell prioritásnak tekintenie, nem a hatalomba való visszakerülést. Fazakas szerint az RMDSZ és az EMNT látszatrendezvényekkel próbálja továbbvinni a látszatösszefogást, ki akarják sajátítani a székelyföldi önkormányzati nagygyűlést, pedig azt az SZNT kezdeményezte, és ő lenne jogosult az összehívására. Az elnökre hivatkozva az MPP-t másodrangú szerepre kárhoztatnák, pedig a szlovákiai történések is bizonyítják, hosszú ideig nem lehet egy közösséget egy akolba terelni — fejtette ki Fazakas Tibor. Kovács István hasonlattal példázta az erdélyi magyarság helyzetét: ha egy ház fala megrepedt, akkor nem lemeszelni kell, hanem statikailag megerősíteni.

A Háromszék kérdésére pontosítottak a háromszéki MPP-s politikusok: „Az MPP nem duzzogni kíván, hanem minél aktívabban részt akar vállalni az elkövetkező időszak munkájában. Azért aggódunk, nehogy ne hívják meg az MPP önkormányzati képviselőit a székely önkormányzati nagygyűlésre, és elvárjuk azt is, hogy a súlyunknak megfelelően vehessünk részt ezen. Partnerek vagyunk, hogy a jövőben létrejöjjön a reális és nem csak deklarált együttműködésen alapuló összefogás” — mondta Kovács István. Fazakas Tibor szavaiból azonban kitűnt, úgy érzik, az EMNT megpróbálja kivenni az SZNT kezéből az autonómiakezdeményezéseket. „A Magyar Polgári Párt, az SZNT-vel közösen kihalászta a süllyedő hajóból az autonómia ügyét. Mi úgy látjuk, hogy a már beindított autonómiatervezeteket kell tovább csiszolgatni, támogatni, nem újakat kitalálni” — fejtette ki.

„A nagy közös cél a fontos, de ha ez azért sérül, mert valaki egyedül akar az asztalhoz ülni, és nem hajlandó mást odaengedni, akkor baj van. Az is baj, ha valaki duzzog, az is, ha valaki könyököl” — fogalmazta meg a következtetést Kovács István.

Farkas Réka
Háromszék,erdely.ma

admin
 

 • empépés szerint:

  Nincs új a nap alatt!
  Már sokadszor a vicc-beli nyuszika “ha van sapkája,ha nincs” ócska és átlátszó trükkjét húzza ki a kalapból a merevdéesz, amit sajnos Tőkés is átvesz.
  Először a féltéglával való nagy melldöngetés, majd a lehazudhatatlan-3o.ooo szavazóval szembesűlve, a bűnbak-keresés. Nem kell messzire menni, hisz kézügyben van az egységbontó MPP, akit ugyebár, nem vesznek be a nagy összeboronálási buliba, mert nem szalonképesek a Markó-villában, de azt azért szigorúan elvárják tőlük, hogy a hátsó bejárathoz kitett urnához sorakozzanak. Mert az nemzeti érdek.
  Mert az magyar sorskérdés. Mert az…bla bla bla ‘
  Hát tudják meg a buli-szervezők: éppen ezek miatt a naftalinszagú, mocskos trükkök miatt maradt távol nem csak 3o.ooo, hanem sokkal több erdélyi magyar.

 • fírkász szerint:

  Milyen összeboronálás?
  Milyen összefogás-lista?
  Kis Balgácskám, vedd kézbe a Szilágyság nevű rmdsz-szócső legutóbbi díszpéldányát. Nincs mit olvasni benne, de kiszúrja a szemed j.l.főnnyaló (falka)vezércikke:Megint győzött az RMDSZ’
  Semmi Tókés’
  Semmi Összefogás lista’
  …És még meg sem száradt a tinta a Nagy Összeborulás aláíróinak mutatóujján…

 • még valami... szerint:

  Közérdek, nemzeti érdek, a magyarság érdeke a közös összefogdosási lista! Ezt a maszlagot!
  Az össze-fogásból lett össze-vissza fogdosás!
  Jó volt az rmdsz-nek, mert kapott a lista élére egy húzó embert. Jó volt Tőkésnek, mert így nemcsak az EP.-be, hanem a legnépesebb néppárt-frakcióba is bejutott és végül jó volt az erdélyi magyaroknak is, mert… öööööö, hmmmmm, öööööö – miért is volt jó???
  Eredmény: ugyanannyi képviselő (3), kevesebb szavazó (30.000.-el) mint a nagy széthúzás idején, 2007-ben. A tulipános palotában ez egy “fantasztikus siker”! Amit viszont senki nem lát: a nagy magyar összefogással a nagy román(iás) összefogást provokálták ki: PRM 8,65% = 3 képviselő, ez nem semmi!
  Kíváncsian várom a legközzelebbi választási stratégiát, ja és az államelnök jelölt személyét is. Az dúrva lesz.
  Addig is jó munkát a mieinknek az EP.-be, és tegyenek nagyon sokat Sarmaságért…. 🙂 hisz ezért szavaztunk rájuk, nem? 😉

 • >