Orbán Viktor: egy a tábor, egy a zászló

Levelet küld az MSZP elnökségének a Fidesz elnöksége, amelyben világossá teszik: az európai parlamenti (EP) választást úgy értelmezik, hogy az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, ilyenkor pedig egy demokráciában ki kell írni az új választást – közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök tegnap.

A levélben számos követelést is megfogalmaz az ellenzéki párt: a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről, az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) és a közigazgatás átszervezéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, állítsanak le minden átszervezést az oktatási rendszerben.

A Fidesz azt is követeli, hogy vessenek véget „a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének”, és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát. Orbán Viktor a szocialisták terjesztette mitológiának, fabulának nevezte, hogy gazdasági válságban egy kormány csak népszerűtlenül teheti intézkedéseit, és emiatt elveszíti a választást.

Az emberek – óriási arányban – megvonták a bizalmat a szocialista kormánytól, és változást akarnak – összegezte az EP-választás eredményét, hozzátéve, hogy a változás akadályának mindenki a szocialistákat tekinti. A nyílt levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: világossá teszik benne, hogy „ezt a választást nem lehet másként értelmezni, csak úgy, ahogy Horn Gábor szokta”.

Orbán Viktor szerint amit meghirdetett, az megvalósult: „egy a tábor, egy a zászló”. Az EP-választás eredményével kapcsolatban kifejtette: „A mi táborunk egy és egységes, és többet foglal magában, mint az ország fele. (…) Mekkora tábort akarunk még? Azt gondolom, hogy ez pontosan elegendő, ezt a tábort nekünk nem kell növelni”. Hozzátette ugyanakkor: örömmel veszik, ha még jönnek, de nem akarnak kompromisszumot kötni se jobbra, se balra. Akik a szocialistákra vagy a Jobbikra szavaztak, általában nagyon nehéz helyzetben lévő, elkeseredett emberek.

„Én ezekhez az emberekhez beszélek, és ezek előtt az emberek előtt mindig minden kapunk nyitva van” – mondta; hozzáfűzve: az ő problémáikra csak a Fidesz tud megoldást nyújtani, de – mint fogalmazott – „a mi táborunk megvan”.

Az MSZP viszont továbbra sem kíván megválni a hatalomtól. „Nem látjuk okát annak, hogy az MSZP támogassa az előrehozott választásokat” – mondta tegnap Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja. Bárándy hangsúlyozta: a frakció egyhangúlag döntött amellett, hogy támogatja a Bajnai-kormányt.

A szocialisták kedden késő este egyébként úgy döntöttek, július 4-ére kongresszust hívnak össze a tervezett pártértekezlet helyett. Lendvai Ildikó pártelnök szerint az elmúlt időszakot, a válságkezelő kormányzást és a saját, „nem jó” helyzetüket értékelik. A kongresszuson nem kívánnak személyi kérdéseket felvetni, ehelyett a párt politikai irányvonaláról akarnak majd dönteni.

kronika.ro

admin
 

>