4

Támogassuk, hogy mihamarább használható legyen a .sic

Mától aláírásával támogathatja a .sic legfelső szintű tartománynevet (doméniumnevet). Aki EZEN a honlapcímen feliratkozik, hozzájárulhat ahhoz, hogy Székelyföld önálló kulturális és földrajzi identitása a világhálón is megjelenjen.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére és az Ercomp kft. partnerségével az ICANN május 13-án kelt írásbeli tájékoztatása szerint jóváhagyta – a „siculitas” rövidítéseként – a .sic legfelső szintű tartománynevet , így 2010 első negyedévétől ez lehet Székelyföld saját internetes tartományneve. A .sic a „siculitas” mai fordítása „székelység” szóból ered, amely nem csak a közösséget, hanem a középkori magyar közigazgatásban azt az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget is jelentette, amelyre a névválasztással visszautalunk, és amely ilyen módon nemcsak a regionális identitást jelöli, hanem a székely szabadság történelmi gyökereit is.

Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010 első negyedévétől a székelyföldi önkormányzatok, intézmények, cégek, magánszemélyek honlapjainak címe Székelyföldre utaló .sic végződésű legyen. A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév, hiszen szervezeteiknek, intézményeiknek meg fogjuk adni a lehetőséget, hogy .sic végződésű honlapcímük legyen.

Ahhoz azonban, hogy mindez valóra váljon szükség van egy ilyen domániumnév iránti igény kinyilvánítására. Kérjük aláírásával támogassa a .sic doméniumnevet. Hamarosan ugyanezen a honlapon a doméniumnevek igénylésének feltételeit is közzétesszük.

Ferencz Csaba
az SZNT tájékoztatási alelnöke

Sepsiszentgyörgy 2009. június 9.

Fontos tudnivaló még, hogy a doménium elindításához az ICANN 250.000 interne- tes támogatóról kér ellenőrizhető információkat. Tehát a megadott adatok való- sak kell legyenek, mindenek előtt az email cím!

admin
 

 • Kovács Csaba szerint:

  Megkérem, hogy amennyiben az Erdély Ma portálról vesznek át anyagokat, a forrást tüntessék fel! Ugyanezt mi is vállaljuk. Egésséget, autonómiát!

 • admin szerint:

  Kedves Kovács Csaba!
  Meglesz.

 • zzzzZZ szerint:

  Bwhahaha – mekkora égés.

 • admin szerint:

  Tényleg borzasztó nagy égés zzzzZZ.
  Ha megengeded akkor elmondanám h. ez kb. annyira égbekiáltóan borzasztó mint amikor Münchausen báró a templom tornyához kötötte a lovát télen este és az, miután reggelre megolvadt a hó, szépen fennakadva lógott a templomtornyon.
  Bruhaha…

 • >