,,Kinyílhat Pandóra szelencéje” a magyar politikában

„Pandóra szelencéjét” nyitná fel, ha a Fidesz az európai parlamenti (EP) választási siker után a magyarországi parlamenti választásokat is megnyerné – vélte keddi számában a Cotidianul, míg a román sajtó egy másik része a Jobbik térnyerését tartja veszélyesnek a térség jövőbeni stabilitása szempontjából.

A Cotidianul összefüggésbe hozza cikkében a jelenlegi gazdasági válságot, a Fidesz sikerét és az erdélyiek helyzetét. Szerinte a magyar ellenzéki pártnak a válság közepette sikerült ötvöznie a konzervativizmus és a szociáldemokrácia érvrendszerét, hiszen még a baloldalnál is erőteljesebben hangsúlyozza a baloldali szociálpolitika fontosságát.

A lap szerint ugyanakkor e párt ideológiájának vannak nacionalista összetevői is, elsősorban Orbán Viktor retorikájában. A cikk szerzője szerint ennek következtében – ha a Fidesz kormányzó párt lesz – megnő az esélye annak, hogy a magyar nacionalista csoportok a korábbinál gyakrabban ütközzenek majd a romániai hasonló erőkkel.

A Gandul című napilap Corneliu Vadim Tudort, a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökét szólaltatja meg, miután ez a szélsőségesen nacionalista politikai erő meglepően jó eredményt ért el az EP-választásokon. Arra a kérdésre, hogy a PRM miként tud majd együttműködni Brüsszelben a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), Tudor azt felelte: számára nem elsősorban az RMDSZ jelenti a problémát, hanem Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke. „Az én szememben ő terrorista” – fogalmaz Tudor.

A PRM elnöke szerint az RMDSZ azért ért el jó eredményt a választásokon, mert a romániai magyarok számára – mivel az RMDSZ-t Tudor „szinte katonai szervezetnek” titulálja – „kötelező” volt megjelenni a szavazáson. A román választópolgárok számára azonban ez fakultatív volt – mondja a PRM elnöke.

Az Evenimentul Zilei rövid körképet ad arról, hogy a különböző országokban teret nyert a szélsőjobboldal. Ezen belül megemlíti a Jobbik sikerét is. Megállapítja: a Jobbik nyíltan beszél az autonómiáról, és védelmébe veszi a legszélsőségesebb véleményeket ebben a témában, ezért – véli a lap – a jövőben veszélyeztetni fogja a térség stabilitását.

Népszabadság Online / MTI

admin
 

>