5

Műemlékkastély helyére ANL lakás ? – Szilágyságban történik ez nem messze Sarmaságtól

A Szilágy megyében levő ördögkúti kastélyt a helyi hatóságok le szeretnék bontani, hogy helyére ANL lakásokat építsenek. Annak ellenére, hogy a XIX. században, Bay Ferenc gróf által építtetett kastélynak műemlékértéke van, a hatóságok kérést intéztek a Kultuszminisztériumhoz, hogy engedélyt kapjanak a lebontáshoz.

A XIX századi kastély két főépületből áll, melyeket egy híd köt össze. A hidat a velencei „sóhajok hídjának” mintájára építették.

A község polgármestere szerint a kastély nincs jó állapotban, sőt veszélyt jelent a járókelők számára, ezért le kellene bontani, és helyére ANL tömbházakat, polgármesteri hivatalt, sporttermet és orvosi rendelőt kellene építeni. Ezzel szemben Szilágy megye kulturális referense azt ajánlja, hogy a kastélyt újítsák fel, és szépségét turisztikailag is kamatoztatni lehetne.

Impulzus

admin
 

 • mozsi moni szerint:

  bar nem oda valosi vagyok hanem ermihajfalvi lakos de ugy velem mint csalados anya hogy fontosab lene anl lakas ot mint egy romos epulet…..igy utolag ha valaki segitsegemre lene reg egy pataki andrea nevezetu lanyal baratkoztam kb 20 eve nagy segitsegemre lene ha valaki a jelenlegi cimet megadna azota o is ferhez ment s szeretnem megtalalni.halas koszonetel s az ur gazdag aldasat kivanva mindenkinek üdv mozsi monika ermihajfalva

 • SZILVI szerint:

  PATAKI ANDREA GARII UT 90 SZAM ALATT LAKIK SARMOSAGON.

 • ó,Erdély szerint:

  Annak,hogy egy magyar műemlék helyére ANL-s tömbházat építenek,több hátránya is van,előnye pedig csak nagyon kevés.
  Először is az,hogy a fogyóban lévő műemlékeink számát egyel csökkentik,a feledésbe merítik azt hogy ott magyarok,magyar nemesek éltek még akkor is,ha magyar többség van ott.(lsd.Kolozsvár példája,Sissy királynő szobra,a székely-kapuban álló Kárpátok őre,várkapuk,színházak teljesen eltűntek,csak néhány képeslap őrzi emléküket).Egy fokkal mégis jobb annál,mint pl a kolozsvári állami román színház,amit az 1900-as éves elején Állami Magyar Színháznak építettek,vagy a Széchenyi téren álló hatalmas Széchechenyi szobor,amit az 1918-ban bevonuló román hadseregnek nevezett csőcselék megszentségtelenített,majd 1919-ben ugyanezen nemzetnek nem nevezhető nép egyetemistái leromboltak.Óriási vitéz mihály szobor került a helyére,a teret ma Mihai Viteazul térnek hívják.
  Az ANL-s esetek pedig magukért beszélnek,mert minden településen megvan a maga szorija.Ritka az,amikor az eredeti célt szolgálja.Legtöbbször a polgármester dúsgazdag barátai,párttagok(legyen az rmdsz-es vagy mpp-s a magyarlakta településeken),csúsztatott pénzt kínáló vállalkozók,legrosszabb esetben pedig ahol az etnikumok aránya 50-50% körül mozog és (természetesen) román a polgármester a ceasescu-i elv szerint Nagy-Románia fő etnikumai kapnak lakást,munkahelyet.
  Akkor miért kell ANL-s “blokk”,kérdem én,egy átlagos hepehupás vén Szilágyban élő állampolgár?

 • zulu szerint:

  http://www.szulofold.hu/data/files/190600894.pdf
  csak azert,hogy lassatok,hogy mire,mennyit es honnan ker es kap a mi kis alapitvanyunk! mas szoval- nem csak sajat zsebbol vaganykodnak,hanem kemeny forintocskakat zsebelnek be eggyesek mind pld.500000ft-ot Hirmondo”szinesitesre”!

 • andriska szerint:

  en nem lattam meg soha az ordogkuti kastelyt.Ordogkutnak a roman nemzeti identitasban kulonosen nagy szerepe van, e falu l94o s ev oszen tortent esemenyei jelyik azt a fajta nemzeti onigazolast,hogy addig roman a roman,amig nem felejt s nem bocsat meg….A Bay csalad semmilyen visszaszolgaltatasban tudtommal nem reszesult,mert haborus bunosnek nyilvanitottak oket Wass Alberthez hasonloan.Ezekre gondolva meg azon is lehet csodalkozni,hogy egyaltalan szoba kerul a muemlekvedelemnel e kastely ugye,mert annak is vezetoi,alklalmayottjai tobbsegben tobbsegiek.tisztelettel minden emlekvedo fele andriska

 • >