Trianon nap a Duna Televízióban – film

Egy sokat vitatott döntés, egy fájdalmas béke. A Trianoni békét 1920. június 4-én írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély tükörtermében. A békediktátum 89. évfordulója alkalmából 2009. június 4-én a Duna Televízió Trianon-napot tart. Csatornánk több műsorával is megemlékezik a sorsdöntő békeszerződés körülményeiről, célunk az emlékeztetés, nem pedig felelősök keresése, vagy siránkozás mostoha sorsunk, történelmi múltunk felett.

A Duna Televízió Rendhagyó történelemóra című műsora Trianonnak az erdélyi magyarságra gyakorolt hatásával és a békeszerződés következményeivel foglalkozik, a Mindentudás egyetemében pedig John Lukacs tart előadást Állam, nemzet, nép címmel. A már csaknem 60 éve az Egyesült Államokban élő történész-professzor a három történeti fogalom változó jelentéseit és a nekik megfeleltethető valós társadalmi tények egymáshoz való viszonyát vizsgálja – elsősorban a 19-20. századi magyar történelem összefüggésében.

Élőben kapcsoljuk Kaposvár főterét

Kaposvár városa egy memorandum megfogalmazására készül június 4-én, amely arra kívánja buzdítani a magyar történészeket és politikusokat, hogy a történelmi múlton való siránkozás helyett inkább – határon innen és túl – lépjenek előbbre a nemzet érdekében. A jelenlévők, történészek és civilek által megfogalmazott memorandumot cselekvési tervként szánják politikusainknak, akiktől azt kérik, hogy a benne foglalt üzeneteket vigyék tovább az Európai Unióba. 17.30-kor (minden időpont erdélyi idő szerint!), a békeszerződés aláírásának pillanatában élőben kapcsolunk Kaposvár főterére, ahol a város összes harangja egyszerre zúdul meg, hogy így emlékeztessen minden magyart a 89 évvel ezelőtti eseményekre. Majd megemlékező beszédet mond Kiss Dénes, a Trianon Társaság elnöke, és határon túli, valamint anyaországi fiatalok idézik fel a trianoni történteket egy zenés, verses műsor keretében.

22 órától Gyulafehérvártól Trianonig címmel Balogh Júlia dokumentumfilmjét vetítjük. Az alkotás arra próbál választ adni, hogy mi történt az erdélyi magyarsággal a hűségeskütől a földbirtokreformig, az iskolabezárásoktól, az egyházi vagyonelkobzásig 1918. december 1. és 1920 június 4. között?

Ezen a napon minden híradásban (Híradó, Közbeszéd és TÉRkép) a Trianoni békeszerződés nehézségeiről, a legendákról és a valóságról lesz szó, emellett izgalmas, a trianoni békediktátumot több oldalról bemutató dokumentum- és riportfilmekkel is várjuk kedves nézőinket.

Duna TV

admin
 

>