Pünkösdvasárnap a Gyimes völgyében

Fotó: Tankó Zsófia

Gyimesbükk az utolsó falu Erdélyben, a Gyimes völgyben. A falu túlsó végén húzódott Trianon előtt a határ. Pünkösd vasárnapján több ezren gyűltek össze a Rákóczi várral szembeni Kontumáci kápolnánál, megáldották az erdélyi főegyházmegye 1000 éves fennállása emlékére állított keresztet, illetve azt a 10 fenyőfát is, ami a Szent István-i egyházmegyéket jelképezi. A szentmisét a Duna Televízió élőben közvetítette.

Megérkezett a gyimesbükki vasútállomásra a Székely gyors

A 850 csíksomlyói zarándokot szállító különvonat pénteken reggel indult Budapestről. A címeres magyar mozdony ma a hajdan legkeletibb MÁV-őrháznál is tiszteletét teszi.

Újraéltük a gyimesi csodát. A magyar zarándokvonatot hihetetlen szeretettel és örömmel várták a gyimesiek. A 13 kocsiból álló szerelvény a nehéz terepen három mozdony húzta, a Nohab elé két erős villanymozdonyt kapcsoltak Madéfalván.

A gyimesbükki vasútállomáson a helybeliek, viseletbe öltözött táncosok és zenészek mellett óriási tömeg várta a Székely gyorsot. Nagyon sok zarándok jött át a tegnapi csiksomlyói búcsúból.

A 17-es Nohabot délután lekapcsolták a zarándokvonat éléről, és a mozdonyvezetők elgördültek vele a 30-as számú MÁV-őrházhoz, amit határokon átívelő összefogással mentettek meg tavaly az enyészettől. A címeres mozdonyt ezrek várták a hajdan legkeletibb MÁV-őrháznál, a Taros folyó mindkét partján.

Éjszaka 800 zarándok virrasztott a csíksomlyói Kegytemplomban

Évszázadok alatt alakult ki a virrasztás rendje: a keresztaljak együtt ülnek le a templomban. Vezetőjük imába vagy énekbe kezd, amihez a többiek csatlakoznak. A kereszténység legnagyobb ünnepeit, a karácsonyt, a húsvétot és a pünkösdöt virrasztással várják a hívők, így készülnek fel lélekben arra, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. A Duna Televízió 17 alkalommal közvetítette élőben a csíksomlyói búcsút, idén pedig az éjszakai virrasztást is láthatták a nézők. A kegytemplomban a hagyományoktól eltérően idén a fiatalok is virrasztottak.

Barlay Tamás, a Duna Televízió vallási műsorainak főszerkesztője elmondta: „Ez szokott lenni, főleg a második vatikáni zsinat után terjedt el, hogy az ifjúságra nagyobb hangsúlyt fordítanak. Csíksomlyón a kilencvenes évek elején kezdődött az, hogy az ifjúságnak külön legyen egy virrasztása, ez általában csobotfalvi Szent Péter templomban szokott zajlani, de most a milleniumi évre való tekintettel itt van a kegytemplomban”.

Duna TV

admin
 

>