Károly brit herceg: Erdély egy mezőgazdasági kincs

Mezőgazdaságilag, valamint hagyományos élelmiszerek termelése szempontjából, Erdély egy kincs, amely példát mutathat az egész világnak, mondta Szászkézd lakosainak Károly herceg, felhívva a figyelmet egyúttal arra is, hogy egy ilyen vidék törékeny lehet, és óvni kell.

A Nagy Britanniai Károly herceg Szászkézden, Maros megyében felavatott egy biotermék feldolgozó központot, melyet egy ház volt gabonatárolójában rendeztek be, és ahol a Nagy-Küküllő menti lakosok eladhatják majd hagyományos ételeiket és italaikat.

A brit korona örököse elmondta, hogy az ilyen rendszerek sokszor törékenynek bizonyulnak a fejlődés ritmusával szemben, és óvni kell ezeket, mert véleménye szerint egy megoldást jelentenek a jelenlegi gazdasági és környezeti válságra.

“Feltétlenül szükséges értékelni és óvni a kisméretű termelési rendszereket, mert ezek tulajdonképpen egy praktikus választ jelentenek a világméretű gazdasági és környezeti válságra, mellyel a mai világnak szembe kell néznie. Elképzelhetetlen mértékű tragédia lenne, hogy egy ilyen egyedi rendszer, a maga biodiverzitásával együtt, erdők, helyek, kulturális vagy népi hagyományok, elvesszen, éppen akkor, amikor a világ kezd ráébredni arra, hogy ökoszisztémái mennyire fontosak és értékesek az emberiség számára.” Károly herceg elmondta, hogy a gabonatároló átalakítása lehetővé teszi a lakosok számára, hogy termékeiket az Európai Unió által megszabott higiéniai feltételeknek és élelmiszerbiztonsági előírásoknak eleget tevő körülmények között értékesíthessék.

Károly herceg örömmel emlékezett arra, hogy tavaly lehetősége volt Szászkézden hagyományos erdélyi termékeket kóstolni, és ezúttal sem habozott újból megkóstolni a juhtúrót, de főként a mézet, az áfonya, rebarbara és csipkebogyó dzsemeket.

Károly nem távozott üres kézzel Szászkézdről, ugyanis a helybeliektől néhány szőttest és egy gyapjúszőnyeget is vásárolt.

Impulzus

admin
 

>