Orbán Viktor: etnikai tisztogatás zajlik Erdélyben

Orbán Viktor csütörtökön Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján aggasztónak nevezte, hogy Romániában jelenleg is indulatos ellenállás érzékelhető az autonómia ellen. Gratulált az erdélyi magyar összefogáshoz; a Fidesz elnöke örül, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács félretette az eddigi vitákat, és egyetértés van közöttük az autonómia kiépítésére vonatkozó program illetve az erős magyar érdekképviselet szükségességét illetően.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a kolozsvári magyarok támogatását kérték a kolozsvári magyar feliratok ügyében. A kolozsvári városháza ugyanis csak angol, francia és román nyelven hajlandó elhelyezni a műemléképületek falára azoknak leírását, a magyar nyelvű leírástól azzal az érvvel zárkózik el, hogy a magyar nem nemzetközi nyelv.

Orbán szerint ugyanakkor „etnikai tisztogatásba” fordul a román kormány által beindított politikai tisztogatás, amelynek során menesztették a közintézmények éléről az előző kormány által kinevezett vezetőket, közöttük a székelyföldi megyék magyar nemzetiségű intézményvezetőit.

A Fidesz elnöke az összefogás listáját vezető Tőkés Lászlóval kapcsolatosan kifejtette: a jelenlegi EP-képviselőt tárt karokkal várja az Európai Néppárt (EPP), ugyanígy várta másfél évvel korábban is, amikor a néppárthoz való csatlakozását megvétózta a román delegáció. „A vétó jogszerű volt, de rövidlátó, eredménytelen és ostoba, ugyanakkor nem tett jót a magyar-román pártkapcsolatoknak sem” – vélte Orbán. Hozzátette: Tőkés László most az RMDSZ és EMNT közös listájának vezetője, tehát a választásokat követően az EPP-hez csatlakozik.

A Krónika kérdésére Orbán Viktor azt mondta: az RMDSZ európaivá válása jelének tartja, hogy a korábbi EP-választásokkal ellentétben a szervezet most nem kifogásolja az ő jelenlétét a kampányban.

Balkáni intolerancia

„A romániai magyarok a román kisebbségpolitika, a balkáni intolerancia és a többségi nacionalizmus ellen, valamint a demokrácia mellett szavaznak majd június hetedikén” – fogalmazott Tőkés László. Az EP-képviselő hangsúlyozta: „a politikaival kombinált etnikai tisztogatás kiszolgáltatottá teszi a magyarságot, éppen ennek elkerülése indokolja az autonómia megteremtését”.

Az intézményvezetők menesztésével kapcsolatosan a püspök elmondta: a négy esélyes erdélyi magyar EP-jelölt közös írásbeli megkereséssel fordul José Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, Hans-Gert Pötteringhez, az Európai Parlament elnökéhez, valamint a romániai Leonard Orban többnyelvűségért felelős biztoshoz. Tőkés ugyanakkor tűrhetetlennek tartja, hogy Erdély fővárosában nem szerepelhetnek magyar nyelven a műemlékek leírásai. „Nemcsak a múlt, hanem az itt élő magyarság is megérdemli, hogy nyelve hivatalos nyelvvé váljon Kolozsváron és Erdély-szerte” – mondta Tőkés.

Az EP-listavezető arra kéri a romániai magyarokat, hogy szavazzanak az összefogás listájára, amellyel az európai és romániai demokráciáért szállnak síkra. „Legyen magyar egység az európai sokféleségben” – mondta Tőkés László, aki abban reménykedik, hogy negyediknek Szilágyi Zsolt EMNT-alelnök is bekerül az Európai Parlamentbe.

Kitekintő / Krónika.ro

admin
 

>