Orbán Viktor Tőkés Lászlóval együtt kampányolnak

tokes-es-orbanHa az anyaország gyenge, a Kárpát-medencei magyarság is gyenge marad, az ott élő összes magyarnak az az érdeke, hogy az elmúlt hét esztendőben meggyengült Magyarország ismét nagy és erős, nemzetközileg megbecsült és elismert ország legyen – mondta szerdán Sepsiszentgyörgyön Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerdán két székelyföldi városban, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön vett részt Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének európai parlamenti választási kampányrendezvényén. A politikus mindkét helyszínen a világban végbemenő változás gondolatára építette beszédét. Kifejtette: mindaz, amit ma a gazdasági válságról nap mint nap olvasni lehet az újságokban, egy sokkal mélyebb és jelentősebb átalakulásnak a jele is. A világ most olyan változáson megy keresztül, amelynek eredményeképpen már sohasem lesz olyan, mint régen. Aki a mostani gazdasági nehézségeket a válság előtti világ visszaállítása révén próbálja megoldani, az nem érti az idők szavát – jelentette ki Orbán.

A világ meg fog változni körülöttünk, kontinensnyi nagyhatalmak sorolódnak majd hátrébb, mások törnek előre, a kormányok, a piac és a gazdaság viszonya teljesen átalakul, az államok nemzeti karaktere meg fog erősödni, akárcsak a gazdasági élet feletti nemzeti felügyelet. Az a nagy kérdés, hogy a Kárpát-medencei magyarság megérti-e ezt.

Úgy vélte, a világ segítségünkre van ebben. Július 7-én, három nappal a trianoni országvesztés 89. évfordulója után egyszerre fognak szavazni a Székelyföldön, a Felvidéken és az anyaországban élő magyarok arról, kiket küldjenek az Európai Unióba. Közös érdekük, hogy minél több magyar ember legyen Brüsszelben, ahol a magyar ügyet kell majd képviselni, ez pedig nem választható el az autonómiától – mondta a Fidesz elnöke.

Felhívta a figyelmet a Kárpát-medencében tapasztalható aggasztó jelekre, a Felvidékről érkező hírekre, a délvidéki nehézségekre, a magyar nyelvű oktatás ellehetetlenülésére Kárpátalján. Utalt arra is, hogy a székelyföldi közigazgatásból most etnikai alapon kiszorítják a magyar származású köztisztviselőket. Az autonómia az egyetlen garancia arra, hogy a magyarok saját ügyeiket maguk intézhessék.

Orbán szerint az anyaországban is szükség van a változásra. Ha az anyaország gyenge, a Kárpát-medencei magyarság is gyenge marad – szögezte le, megállapítva, hogy az elmúlt hét esztendőben Magyarország gyenge országgá vált, veszített súlyából, befolyásából, megbecsültségéből.

Fontos, felszabadító erejű üzenetnek nevezte a pécsi választásokat . Ott az emberek megmutatták, hogy érdemes elmenni szavazni, s hogy a választások valójában nem a politikai pártokról szólnak, hanem saját magukról, saját személyes jövőjükről és lehetőségükről.

index.hu

admin
 

>