.sic

A Székely Nemzeti Tanács lefoglalta a .sic legmagasabb szintű doméniumnevet, amit az ezek kiosztását és felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet, az ICANN általában országoknak ad meg. A „sic” a siculitas rövidítése, amelynek fordítása „székelység”.

„A székely autonómiatörekvés egyik állomásaként, győzelmeként értékelhetjük, hogy a világhálón országok, autonóm régiók, kulturális közösségek között Székelyföld önálló entitásként jelenik meg. Ezen túlmenően a világban szétszórtan élő székelyek összefogásának jelképe is lehet az új doméniumnév, hiszen szervezeteiknek, intézményeiknek meg fogjuk adni a lehetőséget, hogy .sic végződésű honlapcímük legyen” – írja szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Az ICANN kilenc másik régió doméniumnevével egy időben hagyta jóvá a Székelyföldét. A hírekben így kerülhet egymás mellé Székelyföld, Quebec, Skócia, Baszkföld, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galícia, Wales és Leon.

A doméniumnév 2010 első negyedévétől lesz igényelhető.

A Székely Nemzeti Tanács soron következő ülésén napirendre kerül annak elfogadása, hogy Székelyföld nemzetközi jelzése is a SIC legyen.

Kovács Csaba

admin
 

>