Üdvözlik a decentralizációt az önkormányzati vezetők

Üdvözlik a háromszéki önkormányzati vezetők a Boc-kabinet vasárnap elfogadott, decentralizációra vonatkozó rendelkezéseit, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatáskörök átadása csak megfelelő pénzforrások biztosításával lehet eredményes. A kormány vasárnapi ülésén döntött arról, hogy a városi kórházak a helyi tanácsok, a megyeiek a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerülnek, ugyanakkor átadják a sporttelepeket, és létrehozzák a helyi rendőrséget.

Végre elindult a régóta ígért decentralizációs folyamat — értékelte a kabinet döntéseit Tamás Sándor. A Kovászna Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta: a szubszidiaritás elvének megfelelően a helyi közösséget érintő döntéseket a közösséghez legközelebb álló szinten kell meghozni, ezért is üdvözlendő az intézkedés. Felhívta azonban a figyelmet a folyamat egyik hatalmas visszásságára: éppen most zajlik ugyanis a decentralizált intézmények vezetőinek „centralizált leváltása”, az új igazgatókat pedig politikai alapon, központi szinten nevezik majd ki — és ők állnak majd az időközben az önkormányzatok hatáskörébe került hivatalok élén.

Az irány jó, de várjuk ki a tánc végét — hangsúlyozta Tamás Sándor —, nehogy csak afféle látszatintézkedés legyen. Óvatosságra ad okot az is, hogy nem tudni, milyen pénzügyi forrásokat biztosítanak az intézmények működtetésére. Fennáll ugyanis a veszély, hogy a hatásköröket pénz nélkül adják át az önkormányzatoknak, hiszen a kedvezőtlen gazdasági helyzetben a kormány szabadulni igyekszik a hatalmas összegeket igénylő intézményektől.

Hasonlóan értékeli a kormány döntését Rácz Károly kézdivásárhelyi polgármester. Mind a helyi rendőrség, mind a városi kórház működtetésére megfelelő pénzügyi hátteret kell biztosítani, a város szűkös költségvetéséből ugyanis ezekre nehezen futja. A kórház működésére nem elegendő az országos egészségbiztosítótól érkező pénz, és akkor a beruházásokról, fejlesztésekről még nem is beszéltünk — mondta. Az elv jó, a részletekre azonban nagyon oda kell figyelni, mert a folyamat sikere ezen múlhat. Rácz szerint egyébként a decentralizáció az egyik szükséges fázis az autonómia kivívásához.

Farcádi Botond

admin
 

>