Majdnem duplát vert Szilire a Fidesz jelöltje

Páva Zsolt fideszes jelölt majdnem kétszer annyi szavazatot kapott a pécsi időközi polgármester-választáson, mint az MSZP-s Szili Katalin házelnök. A pártok a kampányban nagy erőket mozgósítottak, mert a győzelemnek szimbolikus jelentősége lehet.

A szocialisták azt állítják: csalás történt.

Egy másik választás

A polgármester-választással párhuzamosan önkormányzati képviselőt is választottak a pécsi 8. számú körzetben, amelynek korábbi, fideszes képviselője lemondott. A választást a Fidesz-KDNP jelöltje, Kőhalmi László nyerte, 68 százalékos eredménnyel.

Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje nagy előnnyel vezet a pécsi időközi választáson az MSZP-s Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével szemben: Páva az előzetes, nem hivatalos végeredmény szerint 36570 szavazatot (65,8 százalékot) kapott, míg Szilire 18981 választó (34,1 százalék) voksolt. A részvételi arány 44 százalékos volt.

Pécsett a korábbi városvezető, Tasnádi Péter halála miatt tartanak időközi választást. A választás előtt mindkét párt komoly erőket mozgósított. A voksolást egyrészt a június 7-i európai parlamenti választás főpróbájának tekintették, másrészt szimbolikus jelentősége van annak, hogy az egyik jelölt Szili Katalin. A házelnök ugyanis az MSZP legnépszerűbb politikusa: a Medián áprilisi felmérése szerint ismertsége 97, népszerűsége 40 százalékos.

A szocialisták számára fordulópontot jelenthetett volna egy nagyvárosban aratott győzelem, hiszen a támogatottságuk évek óta alacsony: Medián legutóbbi kutatása szerint, az összes megkérdezett mindössze 15 százaléka támogatja az MSZP-t, míg a Fidesz 44 százalékon áll. A legnagyobb ellenzéki párt számára a győzelem azt jelzi, hogy az MSZP egy baloldalinak tartott városban, a legnépszerűbb politikusával sem képes felvenni velük a versenyt.

MSZP: Csalás történt

Emelt fővel vállalható az eredmény, hiszen kétszer akkora támogatást szerzett, mint amekkora az MSZP népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint. A házelnök vasárnap este az MTI-nek azt mondta, telefonon gratulált Páva Zsoltnak. Pécs város polgárai döntöttek, ezt tiszteletben kell tartani, a város vezetésének pedig mielőbb el kell kezdenie dolgozni, mert nehéz kihívásokkal néz szembe – mondta a házelnök.

Hasonlóan reagált közleményében a választás eredményére Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szintén azt írta: Szili és az összefogás kétszer annyi szavazatot kapott, mint amennyi az MSZP országos népszerűsége. “Ez annak a jele, hogy ugyan most Pécsett a papírforma győzött, de bízhatunk az őszinte szó erejében” írta a szóvivő, aki szerint gazdasági válság idején a kormánypárti jelöltnek különösen nehéz dolga van.

Nyakó szerint a baloldali választók otthon maradtak, és az sem buzdította részvételre a pécsieket, hogy a Fidesz jelöltje nem vállalta a nyílt vitát, és az sem, hogy “a Fidesz a hecckampány minden eszközét bevetette”. A szóvivő közleményében azt állítja: “megdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak el a Magyar Szocialista Párthoz”.

Orbán: Egy lépés a változás felé

Bíztató üzenetet küldtek a pécsiek Budapestre és egész Magyarországnak – mondta vasárnap este Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.”Van az országban egy város, amely azt üzente, hogy Magyarország a miénk” – mondta a pártelnök, aki szerint a pécsi választás megmutatta: nem igaz, hogy kiábrándultak volna az emberek. Orbán szerint a választók hajlandók részt venni a közéletben, ha elhihetik, hogy lehet változás.

A Kádár-korszaknak is több lépésben sikerült véget vetni – mondta a pártelnök, aki szerint “a Gyurcsány-Bajnai korszak” is több lépésben fog véget érni. A pécsi választás ezek közt volt egy kiemelkedő lépés – mondta Orbán, aki arra is figyelmeztetett: hétfő reggeltől már komoly munka vár a győztesre, hiszen Pécs bajban van, miközben nem csak Magyarország, de egész Európa a városra figyel, amely 2010-ben a kontinens egyik kulturális fővárosa lesz.

Kampánycsendet sértettek

A nap folyamán több esetben is Szili Katalin támogatására buzdítottak ismeretlenek telefonon, megsértve ezzel a kampánycsendet – közölte az MTI-vel Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője. A helyi választási bizottsághoz három ezzel kapcsolatos kifogás érkezett, a testület mindháromnak helyt adott, de a jogsértők kilétére nem derült fény.

A összesen 23 beadványt tárgyalt, a telefonhívások miatt benyújtott kifogásoknak helyt adott, a többit elutasította. Az egyik elutasított beadvány arra vonatkozott, hogy budapesti fideszes aktivisták az európai parlamenti választásokra kampányoltak a város Orgona utcájában. A bizottság megítélése szerint nem volt bizonyítható, hogy a szórólapokat terjesztő aktivisták Páva mellett is agitáltak volna.

origo.hu

admin
 

>