Az RMDSZ és az EMNT külön is, együtt is kampányol

Külön-külön kampányolnak, de közös rendezvényeket is tartanak az európai parlamenti választások előtti hetekben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviselőjelöltjei. Az öt százalékos bejutási küszöb elérése létfontosságú az erdélyi magyarság érdekképviseleti szervezetei számára.

Az EP-választáson való részvétel arányától függ az is, hogy az EMNT-vel közösen összeállított, Magyar Összefogás nevet viselő listán két, három vagy négy magyar képviselő jut-e be az Európai Parlamentbe. A listavezető Tőkés László, az EMNT elnöke után az RMDSZ-es Winkler Gyula és Sógor Csaba következik a sorban, negyedik helyen pedig az EMNT-t képviselő Szilágyi Zsolt áll.

Az utánuk következő Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke már a múlt hétvégén elkezdte kampánykörútját.

Az RMDSZ az eddigi hagyományokat követve most is „kampánykaravánok” keretében keresi fel a szavazókat az ország különböző részeiben. A szövetség pénteken hivatalosan is elindította jelöltjeinek erdélyi karavánját: Sógor Csabáé Csíkszeredából indul és Gyergyószentmiklóst érintve járja körbe a Székelyföldet, Winkler Gyula pedig Kolozs megyével kezdi körútját.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ EP-választási kampányfőnökének helyettese az Új Magyar Szónak (ÚMSZ) elmondta: „A június 6-ig úton levő karavánok rengeteg rendezvényt foglalnak magukba, és idén – hasonlóan a 2007-es kampányhoz – nagy hangsúlyt fektettünk a személyes találkozásokra, az emberekkel való közvetlen kapcsolatteremtésre, éppen ezért rengeteg településen ajtóról ajtóra fognak kampányolni az EP-jelöltek.”

Az EMNT északon kezdi kampányrendezvényeinek sorozatát. Tőkés László kampánya szinte mindennap valamilyen eseményhez kötődik. A református püspök pénteken a sárközújlaki általános iskolában, majd az avasújvárosi művelődési otthonban közéleti fórum keretében ismerteti választási programját. Szombaton Nagybányán találkozik választóival.

MTI

admin
 

>