Botrányba torkollt a Pro Urbe-díj-átadás Sepsiszentgyörgyön

Egy őszinte NEM a magyargyűlöletre feliratú lapokat felmutatva tiltakoztak a Pro Urbe-díj-átadáson, Buda Stela nyugdíjas mérnök-tanár kitüntetése ellen az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai Sepsiszentgyörgyön.

A megyei könyvtár Tamási Áron Termében zajló gálarendezvényen – melynek keretében immár kilencedik éve, a Szent György-napok alkalmával a városért és lakóiért „pénz és taps” nélkül tevékenykedő helybelieket részesítik kitüntetésben – a két szervezet képviselői tiltakozásukat fejezték ki valahányszor elhangzott a 77 éves román nemzetiségű pedagógus neve, akit az önkormányzat négytagú román frakciója jelölt a díjra.

A Magyar Polgári Párt (MPP) helyi képviselői korábban vehemensen tiltakoztak a román jelölt személye ellen, mert szerintük a tanárnő sokat tett a román közösségért, de azt a magyarok ellenében tette. Stela Buda textilgyári mesterként megtiltotta a magyar feliratok használatát, tiltakozó tüntetést szervezett, amikor magyar feliratot tettek a város egyik román iskolájára.

Antal Árpád polgármester úgy véli, a kisebbségben élő románoknak jogukban áll kiválasztaniuk saját jelöltjüket, mert az őket minősíti, a városi tanács RMDSZ-frakciója ezért szavazta meg Stela Buda jelölését. Bereczki Kinga MPP-s tanácsos viszont kifejtette, szégyen, hogy a román közösség nem tud olyan személyt jelölni, akire mindenki felnézhet.

Az idei Szent György-napokon posztumusz Pro Urbe-díjat kapott Kónya Ádám múzeumigazgató. Kitüntették továbbá Bogdán Rajcs Zsolt orvost, Incze Sándor nyugalmazott református esperest és Tiboldi Zoltán nyugalmazott pedagógust, múzeumi könyvtárost is.

Szerző(k): Bíró Blanka, kronika.ro

admin
 

>