""Aki embernek hitvány, az magyarnak alkalmatlan."

& nbsp;

(Tamási Áron)

& nbsp;

& nbsp;

"Szerelmetes Szép Falumért, Szép Sarmaságomért!"

& nbsp;

(szabadon)

Növekedett az olló a Fidesz és az MSZP támogatottsága között – a Jobbik bejutna

Az általánosan rossz közhangulat ellenére áprilisban 59 százalék volt a választói hajlandóság. A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 30 százalék (+2 százalékpont), az MSZP-é pedig változatlanul 11 százalék – derül ki a A Századvég és a Forsense közös választáskutatási adatfelvételéből, ami 2009. április 7-17. között készült 1006 felnőtt személy megkérdezésével.

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2009. április 7-17. közötti adatfelvétele szerint Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölése nyomán nőtt a két nagypárt támogatottsága közötti különbség. A Jobbik a biztos szavazó pártválasztók körében elérte a parlamenti bejutási küszöböt.

A két kisebb parlamenti párt, az MDF és az SZDSZ támogatottsága egyaránt 1 százalék. A Jobbik szavazóinak aránya jelenleg 3 százalék a teljes lakosság körében, a többi parlamenten kívüli kispárt együttes támogatottsága 1 százalékos.

A biztos szavazó pártválasztók 70 százaléka szavazna a Fideszre és 18 százaléka az MSZP-re. A két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF 2 illetve 1 százalékos támogatottsággal bír a biztos szavazó pártválasztók körében, ugyanakkor a Jobbik méréseink során először elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt – derül ki a közvélemény-kutatásból.

A kormány rosszul végezte munkáját

Továbbra is igen negatív a Gyurcsány-kormány teljesítményének utólagos megítélése. Az összes megkérdezett 73 százaléka negatív értékelést, 23 százaléka pozitív értékelést adott a leköszönő kabinetről. A politikával kapcsolatos általános elégedetlenséget jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (47%) mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel elégedetlen.

Bajnai Gordon megítélése

A Bajnai-kormány felállása után sem változott érdemben a közhangulat. A válaszadók közel hattizede továbbra is az előrehozott választások mellett áll. A válaszadók 28 százaléka tartja alkalmasnak Bajnai Gordont miniszterelnöknek, 42 százalékuk szerint alkalmatlan erre a posztra. Figyelemreméltó, hogy az MSZP szavazói továbbra is inkább Gyurcsány Ferencben bíznak (44 százalék), mint Bajnai Gordonban (27 százalék).

portfolio.hu

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Képek feltöltése hozzászólásodhoz.

Hozzászólások
Kategóriák