Tőkés László: a kettős kiütést akartam elkerülni

Az EP-választások és temesvári Forradalom 20. évfordulója megünneplésének előkészítése volt a célja a Belvárosi Református templomban megtartott vitafórumnak, amelynek díszvendége és vezérszónoka volt Tőkés László református püspök, jelenlegi EP-képviselő.

A fórum napirendjén volt a gyárvárosi Új Ezredév református központ építésének folytatása is, amelynek a hasonló nevű gyülekezet létrehozásának tizedik évfordulója adott aktualitást.

A vitafórum bevezetőjében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke részletesen ismertette az RMDSZ és az EMNT között megkötött választási egyezséghez vezető rögös út főbb állomásait. A tárgyalásoknak két fontos eredménye van: a Magyar Összefogás Listája és az Egyeztető Fórum létrehozása, amelynek fontos szerep juthat a jövőben magyar egyetemért, az autonómiáért, a közös magyar ügyekért folytatott küzdelem során. Toró szerint a magyarság mozgósításával el lehet érni akár az 500 ezer szavazatot is az EP-választásokon, ami három, de akár négy képviselőt is hozhat az erdélyi magyarságnak. Tőkés László ez alkalommal hangsúlyozta: a közös lista nem az egymás nyakába borulást jelenti, az összefogás a közös ügy érdekében nem a „szeressük egymást gyerekek” jelszó jegyében jött létre. A tiszteletbeli RMDSZ-elnöki címet sem kapta vissza Tőkés László, aki jelenleg a Temes megyei szervezet „egyszerű” tagja. A püspök azért vállalta, hogy a neve felkerüljön az összefogás listájára, mert attól tartott, ha megint független jelöltként indul, „kettős kiütés” lehet az eredmény, vagyis sem ő, sem az RMDSZ nem éri el az Európa Parlamentbe való bejutáshoz szükséges százalékarányt. Tőkés László abban sem biztos, hogy az összefogásnak ugyanolyan mozgósító ereje lesz az EP-választásokon, mint a pluralista versenyhelyzetnek. „Attól félek, hogy a magyarok hátradőlnek a fotelben, abban a hiszemben, hogy az összefogás listája szavatolja az Európa Parlamentbe való bejutásunkat és ez visszaüthet”.

A temesvári forradalom közelgő 20. évfordulójának kapcsán a püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy időközben „elrománosították a forradalmat” és az évfordulós megemlékezések során említést sem tesznek a magyar kezdetekről. „Én vagyok az egyik ritka eset, aki nem rendelkezik forradalmár igazolvánnyal – nyilatkozta ezzel kapcsolatban a Nyugati Jelennek Tőkés László – Egy igazi forradalmár nem kérvényezi, hogy ismerjék el forradalmárnak, ez megalázó is volna, de ezáltal is szeretném érzékeltetni hogyan állunk Romániában az 1989-es események és közszereplők megítélésével. A posztkommunista román elitnek derogált, hogy a magyarok az események fősodrában voltak, de mi magyarok is vétkesek vagyunk ebben, mert az RMDSZ-ben is olyan erők kerültek hatalmi pozíciókba, akiknek szintén nem tetszett, hogy Temesvár és Tőkés László kedvező megvilágításba kerüljenek. Az ügynökvádat ellenem éppen 10 évvel ezelőtt, az évfordulón robbantották be és akkor hirdette meg „Tőkés László lebontásának programját” a román lakájsajtó. Összehangolt manőverek mentek végbe, amelyben a magyar oldal, sőt, az egyházi oldal is szerepet kapott. Most hogy rendre kerülnek elő a szekusdossziék, most válik világossá számomra hogy akkor mi miért történt.” Tőkés László annak a véleményének adott hangot, hogy a román történészek feladata a hamisítások leleplezése, a húsz évvel ezelőtti események valós megvilágításba helyezése és reméli, hogy a huszadik évforduló áttörést hozhat ezen a területen is.

www.nyugatijelen.com

admin
 

>