Nem kötelező már a szakdiploma a pásztoroknak

Enyhítettek a mezőgazdasági termékeket előállító kis- és őstermelők kereskedelmi tevékenységét szabályozó szigorú feltételeken. Az új jogszabály értelmében nem kell az esztenákról alaprajzot, illetve termelésszervezési grafikont készíteni, valamint a pásztoroknak sem szükséges a szakdiploma.

Mint ismeretes, az EU-normákra épített törvénykezés drákói szigorral szabályozta a közfogyasztásra szánt élelmiszerek forgalmazását. , ami a kis- és őstermelők által megtermelt élelmiszerek piacokon, vásárokon történő szabad eladását illeti. Sok helyi termelő csődhelyzetbe került, mert egyszerűen nem tudott eleget tenni a jogi követelményeknek. A nemrég megjelent 13/2009-es kormányhatározat enyhít ugyan valamennyit a szigoron, ám a „csempézett esztena” elv továbbra is érvényesül.

Egyik lényeges módosítás, hogy olcsóbb lett az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság által kiállítandó engedély: ha mostanáig 300 lejt fizettek ezért a kistermelők, ezután csak 100 lejes illetéket kell lepengetniük azoknak a gazdáknak, akik termékeiket piacokon, vásárokon akarják értékesíteni. A jogszabály a faluturizmust elősegítő szándékkal beültetett újdonsága az is, hogy a panziótulajdonosok felszolgálhatják a vendéglátó-ipari létesítményeikben a saját állatállományuk termékeit, természetesen szigorú élelmiszerbiztonsági feltételek betartása mellett. Néhány esetben megemelték a forgalomba hozható mennyiségi korlátozásra vonatkozó számadatokat is, például az őstermelők ezután évi 10 ezer levágott csirkét vagy nyulat adhatnak el közfogyasztásra.

– Kissé megtévesztő ez a dolog, hiszen nem azt jelenti, hogy bárki csirkehúst árulhat a piacon. Az őstermelőnek joga van ugyan a piacon friss csirkehúst forgalomba hozni, ám ehhez szükséges egy, a szakhatóságok által engedélyezett minivágóhíd a gazdaság keretében, ahol szakszerűen leölik az állatokat. Másképpen nem szabad forgalomba hozni a közfogyasztásra szánt csirke-, illetve nyúlhúst – figyelmeztet dr. Marosfői Levente, a megyei élelmiszerbiztonsági hatóság igazgatója.

Hompoth Loránd
honline.ro

admin
 

>