Bajnai Gordon lehet Magyarország miniszterelnöke

Fotó: index.hu

Az SZDSZ is támogatja Bajnai Gordon gazdasági minisztert, aki hivatalosan is az MSZP kormányfőjelöltje lett. A szocialisták tegnap késő estig tartó frakcióülésén a képviselők nagy többsége rábólintott a Bajnai által ismertetett válságkezelő programra. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a párt ügyvivői testületének és frakciójának hajnalig tartó együttes ülése után jelentette be, hogy támogatják Bajnai jelölését. A liberálisok azt szeretnék, ha a kormány tagjai döntően szakértők lennének.

Bajnai Gordon hivatalosan is az MSZP kormányfőjelöltje. A gazdasági minisztert az SZDSZ is támogatásáról biztosította. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese a párt tegnap esti frakcióülése után azt mondta: a több mint 120 képviselő részvételével tartott szimpátiaszavazáson a nagy többség támogatta a Bajnai által ismertetett válságkezelő programot. A távirati iroda úgy tudja, hogy a kormányfőjelölt szerződést szeretne kötni a szocialista és szabad demokrata képviselőkkel arról, hogy akkor is támogatják kormányát, ha nehéz döntéseket kell meghoznia. A gazdasági miniszter késő este elment az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának együttes ülésére is. Hajnali egy óra után jelentette be Fodor Gábor, hogy támogatják Bajnai Gordon kormányfői jelölését. A liberális párt elnöke hozzátette: azt szeretnék, hogy a kormány tagjai döntő részben kívülről jövő szakértők legyenek és a kabinet programja a Reformszövetség javaslataiból induljon ki.

Puhább, mint Bokros, keményebb, mint a kormány?

Puhább, mint Bokros Lajos programja, de keményebb, mint a kormányé. Egy név nélkül nyilatkozó MSZP frakciótag szerint ez várható Bajnai Gordon gazdasági minisztertől, ha megválasztják miniszterelnöknek. Persze kérdés, hogy a szocialisták szabad kezet adnának-e neki. Bajnai Gordon esetleges programjára valójában csak a nyilvánosan elmondott előadásaiból lehet következtetni. Mint például a minapi Ybl-konferenciáról, ahol jelezte is, hogy nem a kormány véleményét mondja.

Bajnai: 600 milliárdos megtakarítás kell

A büdzsé kiadásaiban például jövőre nagyobb vágást látna jónak, mint a kormány. Eddig összességében a tavaly szeptemberben benyújtott büdzséhez képest a kormány által javasolt kiigazítás mértéke 800 milliárd forintot meghaladó, jövőre pedig a kormány további, a GDP két százalékának megfelelő, tehát 400-440 milliárd forintnyi korrekciót tart szükségesnek. De Bajnai Gordon szerint az is lehet, hogy ennél sokkal többre lesz szükség. Azt mondja: már a jövő évben a 3-4 százalékot meghaladó elsődleges többlethez kellene eljutni. Ez a nagyobb kiigazítás jövőre legalább 600 milliárd forint, vagy még ennél is nagyobb lefaragást jelentene, de a kiadáscsökkentés fedezetét nem egy fűnyíróelv, hanem a reformok jelentenék – mondta Bajnai Gordon.

Vannak területek, ahol biztosan változás lesz

„Az oktatás, a kutatás-fejlesztés terén, az önkormányzatok, a közigazgatás, a nyugdíjrendszer és az egészségügy terén inkább előbb, mint utóbb Magyarországnak lényeges, paradigmatikus átalakításokra is szüksége lesz. Most azonnal el kell kezdeni csinálni, mert az teszi fenntarthatóvá azokat az eredményeket, amiket elértünk” – mondta Bajnai.

„Több mint Gyurcsány, kevesebb mint Bokros”

Hírek szerint egyébként a Bajnai-terv több szociális támogatást is megszüntetne, de a Bokros Lajos által javasoltnál megengedőbb mértékben. Úgy tudni, hogy Bajnai a Gyurcsány-kormány adócsomagját viszont nem írná felül.

Kossuth Rádió

erdely.ma

admin
 

>